Sirop de pătlagină – deosebit de sănătos! – utilizări, beneficii și rețetă
Siropul de pătlagină, recunoscut ca leac pentru tuse şi viroza respiratorie poate fi preparat de orice gospodină acasă.
Pătlagina este o plantă folosită pentru tuse, bronşită şi laringită, fiindcă are proprietăți antitusive, expectorante şi antibiotice.
Frunzele de pătlagină conțin o serie largă de nutrienți, vitamine și minerale care pot ajuta corpul să se refacă.
Printre altele, frunzele sunt bogate în aucubină şi flavonoide, uleiuri volatile şi substanțe antibiotice, ajutând la vindecarea rănilor, la expectorație, fiind astringente și antibacteriene.
Pătlagina este recomandată în cazurile de tuse, hemoroizi, cistită, astm, infecții, hipertensiune arterială, abcese și furuncule.
Poate fi administrată sub formă de pulbere, infuzii, comprese, gargară, cataplasme, tincturi și sirop.
Siropul de pătlagină este cel mai des folosit în cazul de tuse productiva, tuse seaca, studiile arătând că pătlagina are efect și calmează criza de astm.
Siropul de pătlagină poate fi găsit în orice farmacie sau magazin naturist sau poate fi făcut chiar acasă, prin metode foarte simple.
Siropul de pătlagină este indicat pentru tuse, gripe și răceli, pune capăt tusei productive sau neproductive și te lasă să dormi și să respiri în pace.
Intern: emolient, expectorant, antiinflamator, antispastic, antiulceros, astringent, antidiareic, hemostatic, hipocolesterolemiant, antiseptic, usor hipotensiv.
Extern: cicatrizant, antiinflamator, antiseptic, hemostatic.
Rețetă sirop de pătlagină:
Ingrediente:
4 pumni de frunze de pătlagină
300 grame de zahăr
250 mililitri de miere
Mod de preparare:
Se spală bine frunzele de pătlagină. Se dau prin mașina de tocat. Pastei obținute i se adăugă puțină apă, zahărul şi mierea. Amestecul se încălzește la foc mic, până ajunge la fierbere, în acest timp amestecându-se permanent. După ce s-a ajuns la o consistență vâscoasă, omogenă, se pune în recipiente de sticlă. Se păstrează la frigider.
Pentru o alta metodă ai nevoie de 50 de grame de plantă peste care se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită.
Amestecul se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară.
Lichidului obținut i se adaugă aceeași cantitate de miere polifloră, se amestecă bine, după care se depozitează în sticle închise la culoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu