Sa discutam despre rinichi .
Insuficienta renala, pietrele la rinichi, chistul renal, hidronefroza, pielonefrita si glomerulonefrita sunt printre cele mai comune afectiuni ale sistemului urinar. Daca ati fost depistat cu o boala inflamatorie a rinichilor este important sa va ajutati acest organ cat mai mult posibil.
Este vital in primul rand ca rinichii sa isi indepineasca cu mai multa usurinta functia de auto-curatare, iar acest lucru se realizeaza cu ajutorul unor tratamente naturiste pentru afectiuni ale rinichilor.
Puteti face acest lucru cu ajutorul:
- tratamentelor naturiste
- cu al suplimentelor,
- ceaiurilor,
- tincturilor din plante medicinale cu efect diuretic si de detoxifiere
- cu anti-inflamatoare,
- printr-o alimentatie sanatoasa axata pe legume si fructe diuretice cum este cazul patrunjelului, telinei, pepenelui rosu si cireselor.
De departe insa, ceaiurile si tincturile se afla in capul listei tratamentelor naturiste pentru afectiuni ale rinichilor.
Nu trebuie uitata insa nici tamaia, cea care se stie ca are puterea de a distruge pietrele de la rinichi.
Tratamente naturiste- ceai de urzica
Urzica poate fi de mare folos in curatarea rinichilor. Ea are proprietati diuretice, creste productia urinei, ajuta la eliminarea rezidurilor metabolice si sustine functia renala. Urzica impiedica cristalele sa formeze pietre si tine la distanta bacteriile reducand riscul de infectii renale.
Tratamente naturiste- ceai de radacina de papadie
Papadia functioneaza ca diuretic in organismul uman si create producţtia de urina. Datorita proprietatilor sale diuretice, papadia ajuta la curatarea rinichilor, cat si a ficatului.
Papadia elimina retentia de apa, calmeaza iritatiile sistemului urinar. Puteti sa beti ceai sau tinctura de papadie timp de cateva saptamani.
Tratamente naturiste- coada-calului
Coada-calului este o planta minune cu proprietati diuretice. Ea ajuta la eliminarea urinei si indeparteaza toxinele din organism. In plus, proprietatile sale antioxidante ofera multe beneficii rinichilor si sistemului renal. Se foloseste sub forma de ceai sau de tinctura sau ca suplimente pentru a sustine fluxul de urina.
Important: Inainte sa consumati coada calului, sub orice forma, cereti sfatul medicului dumneavostra. Coada calului este contraindicata persoanelor cu sufera de anumite afectiuni renale sau au alte boli si sunt sub tratament medicamentos.
Tratamente naturiste- tinctura de mure
Frunzele de mure au proprietati astringente, antidiareice, tonice, hemostatice. Tinctura cu frunze de mure reprezinta un remediu naturist eficace in caz de diaree, colite, gastroenterite, afectiuni renale si ale vezicii urinare, gingivite. Se consuma sub forma de tinctura, ceai sau supliment alimentar.
Tratamente naturiste- tamaia
In medicina noastra traditionala, plantele considerate sfinte au fost dintotdeauna folosite si in tamaduirea unor afectiuni. Putini stiu insa ca dintre ele, tamaia e considerata un dar regesc datorita puterii sale vindecatoare. Daca stim cum s-o folosim in scop terapeutic, vom descoperi ca tamaia rezolva multe suferinte, de la cele trupesti, pana la cele ale sufletului.
Pietrele la rinichi pot fi eliminate cu bobite mici de tamaie si ulei de masline. Este un leac vechi care da mereu rezultate bune. Tratamentul se tine 23 zile. In prima zi, se incepe cu un bob de tamaie invelit in miez de paine, care se inghite cu o lingurita de ulei de masline. A doua zi se iau doua boabe, si tot asa, pana la 12 bobite, cantitatea de ulei ramanand aceeasi. In a 13-a zi, numarul bobitelor scade. Este bine sa inghitim tamaia fara a o tine in gura, deoarece daca atinge dintii ataca smaltul.....
Un studiu italian a aratat ca un consum de doar 7 grame de proteine pe zi a dus la o scadere a insuficientei renale. Poate chiar mai important, s-au adus argumente care arata ca o dieta ce contine mai putine proteine este preferabila uneia cu proteine in exces. Este, deci, posibil sa fie nevoie de o restrictionare a proteinelor.
Cantitatea recomandata de proteine este de aproximativ 1 gram de proteina la fiecare kg de masa corporala slaba. DaVita, un site educativ despre sanatatea rinichilor, mentioneaza:
"Cercetatorii descopera tot mai multe asocieri intre inflamatia cauzatoare de boli cronice si "super alimentele" care pot preveni sau proteja contra oxidarii nedorite a acizilor grasi, o situatie care apare cand oxigenul din corp reactioneaza cu grasimile din sange si din celule.
Oxidarea este un proces normal pentru productia de energie si multe reactii chimice in corp, insa oxidarea in exces a grasimilor si a colesterolului creaza molecule numite radicali liberi, care pot afecta proteinele, membranele celulare si genele."
Alimentele care contin fosfor favorizeaza formarea de pietre la rinichi. Alimentele bogate in potasiu, ca legumele si semintele, sunt optiuni bune, in moderatie. Din pacate, prea multe alimente procesate inseamna si un aport insuficient de potasiu.
Principalele fructe, legume si alte alimente care contin antioxidanti puternici pentru un echilibru bun intre sodiu, potasiu si fosfor sunt:
-Ardeii grasi rosii;
-Varza, conopida si varza kale;
-Sparanghelul, fasolea pastai si telina;
-Ceapa si usturoiul;
-Ciupercile;
-Merele, perele, piersicile si ciresele;
-Pepenele;
-Afinele, capsunile, zmeura si merisoarele;
-Cartofii dulci;
-Ceaiul verde;
-Nucile si semintele;
-Strugurii rosii si roz;
-Uleiul de cocos si de masline.
Asa cum sunt alimente sanatoase si curate care ajuta la vindecarea si mentinerea rinichilor sanatosi, exista si alimente si bauturi care trebuie evitate, mai ales cand suferi de rinichi.
Consumul de bauturi carbogazoase sau orice tip de bautura cu fructoza sau aspartam trebuie intrerupt de indata! Aceste substante sintetice pot deteriora chiar si o stare buna de sanatate.
Apa este cea mai buna bautura pentru corp si, daca nu ai facut deja aceasta schimbare in alimentatie, vei fi uimit de cat de sanatos si bine te vei simti si vei arata.
"Un stil de viata sanatos si alimentele potrivite vor tine rinichii in forma maxima zeci de ani. Alimentele au dovedit in mod repetat ca pot duce la rasturnari de situatie favorabile – incetinind sau chiar stopand deteriorarea organelor vitale.
O alimentatie bogata in superalimente elimina radicalii liberi produsi in urma oxidarii si reduc inflamatia. Studiu dupa studiu arata ca ceea ce mananci influenteaza felul in care arati, cum te simti si cat de sanatos esti pe interior." (Daily Superfood Love)
O metoda simpla prin care iti poti monitoriza nevoia de apa din corp este culoarea urinei. Cu cat este mai inchisa la culoare, cu atat mai multa apa trebuie sa bei.
Legumele sunt mai bune decat medicamentele in tratarea rinichilor
Sa ne imaginam ca ai fost diagnosticat cu o boala de rinichi. Rinichii sunt organe vitale, care elimina reziduurile si toxinele din organism, stimuleaza productia de celule rosii in sange si regleaza tensiunea, de aceea trebuie sa iei masuri de urgenta.
Cu siguranta ca medicul ti-a prescris o reteta de medicamente.
Insa un studiu recent, de cinci ani, arata ca cel mai bun lucru pe care il poti face pentru rinichii tai este sa consumi trei sau patru portii de legume si fructe zilnic. Nu numai ca te pot ajuta sa-ti refaci sanatatea, dar poti face si ceva economii, eliminand cheltuielile medicale si costurile medicamentelor.
Alimentele atent selectate imbunatatesc functia rinichilor
Poate va intrebati cum functioneaza. Conform studiului de la Universitatea din Texas, totul incepe cu modificarea alimentatiei.
Anumite alimente pot influenta presiunea arteriala mai mult decat altele si, in acelasi timp, pot imbunatati anumite aspecte ale sanatatii, contribuind la valori mai sanatoase ale presiunii sistolice, de exemplu.
Studiul de cinci ani a aratat ca o modificare pozitiva in alimentatie a redus presiunea sistolica a sangelui bolnavilor de rinichi mai mult decat a celor care au optat pentru medicamente.
Studiul a tinut sub observatie un numar mic de participanti cu probleme de rinichi, astfel incat cercetatorii sa poata compara tratamentele medicamentoase standard cu interventia nutritionala.
S-au comparat un grup care a primit medicamente cu un alt grup care a urmat o anumita dieta. Scopul a fost dublu - de a vedea cine obtine cel mai bun rezultat si, totodata, de a vedea daca utilizarea alimentelor face o diferenta si in costuri.
Este usor de ghicit care a fost rezultatul. Mancarea sanatoasa a castigat. Participantii la studiu au manifestat imbunatatiri in primul an, iar medicamentele au fost reduse progresiv cu fiecare an.
Dr. Nimrit Goraya, autorul studiului si directorul programului de nefrologie la Institutul de Sanatate Baylor Scott & White Healthcare din Temple, Texas, a spus ca pentru persoanele care sufereau de boli renale, sau pentru cei care au vrut sa previna dezvoltarea acestor boli – alegerea alimentelor potrivite in loc sa se multumeasca doar cu medicamentele, a fost de o importanta majora. Alte studii arata ca medicamentele pentru tensiune pot mari si riscul de deces.
Legumele si sportul – rezultate uimitoare cu privire la tensiunea arteriala
O analiza pe 28 de studii, facuta la Universitatea din Sao Paulo, Brazilia, care a implicat peste 1000 de pacienti pe dializa, a oferit statistici foarte promitatoare. Cercetatorii au descoperit ca cei care au facut in mod curent exercitii aerobice si de rezistenta (cu greutati) au prezentat scaderi semnificative in valorile tensiunii arteriale. Lona Sandon, directorul programului de nutritie clinica de la Scoala de Profesii Sanitare din UT Southwestern, Dallas, a mentionat ca cele trei sau patru portii de legume si fructe, in functie de tipul acestora, au facut diferenta:
"Este uimitor ce pot face fructele si legumele, impreuna cu putin sport. Medicamentele pentru tensiune sunt insotite de multe efecte secundare, care pot da stari de moleseala sau alte probleme.
Efectele secundare ale fructelor si legumelor si ale sportului sunt o sanatate mai buna. Cand oamenii consuma alimente sanatoase, isi pot schimba starea de sanatate. Mai ales cand le consuma in dozele recomandate, asa cum s-a intamplat in cadrul studiului."
Hipertensiunea : a doua cauza importanta a insuficientei renale
Multa lume nu realizeaza ca rinichii si sistemul circulator actioneaza impreuna pentru a preveni tensiunea marita (hipertensiunea). Deteriorarea rinichilor din cauza hipertensiunii are loc in trei moduri:
·In primul rand hipertensiunea poate afecta arterele. Vasele de sange si arterele dense din rinichi inseamna si o circulatie marita de sange, insa, din cauza bolii, sangele nu poate ajunge la tesuturile rinichilor in cantitate suficienta.
·Sangele nu se filtreaza corespunzator prin rinichii afectati. Nefronii minusculi, care curata sangele, sunt alimentati prin capilare si mai mici, subtiri cat un fir de par, insa, cand rinichii sunt bolnavi, acestia nu-si primesc oxigenul si nutrientii necesari. Hormonii. acizii, sarurile si alte lichide din corp raman destabilizate.
·Tensiunea este si ea destabilizata si nu produce hormonul important care contribuie la autoreglarea acesteia, ceea ce duce la un efect de spirala descendenta: tot mai multe artere se blocheaza si inceteaza a mai functiona, ducand la insuficienta renala.
Desi pare un scenariu sumbru, este important sa nu uitam ca toate aceste lucruri au loc in timp, de-a lungul anilor – si ca pot fi prevenite.
In occident, fiecare a treia persoana de 65 de ani sufera de o boala cronica de rinichi. Majoritatea nu ajung in faze avansate pentru ca mor in primul rand de insuficienta renala terminala, chiar daca sunt in faza 4 a bolii cronice renale, arata un studiu efectuat in 2014, publicat in revista “Practica clinica’.
Ce duce la slabirea rinichilor?
Bolile renale duc la dezvoltarea altor boli si afectiuni grave, cum ar fi diabetul, hipertensiunea si boala cardiaca. Multi dintre cei care sufera de obezitate, o boala autoimuna sau infectii urinare pot dezvolta si o boala a rinichilor pe parcursul vietii.
Ori de cate ori corpul este supus unei presiuni majore, rinichii au si ei de suferit. Semne ale problemelor renale includ urinarea frecventa, probleme la urinare, durere, arsura sau o senzatie constanta de sete.
Exista doua tipuri de afectiuni renale: acute si cronice.
• Afectiunea renala acuta apare in cazul unei scaderi bruste a fluxului sanguine, ceea ce duce la insuficienta renala. De fapt, cei doi termeni sunt sinonime. Deshidratarea severa, un accident, o interventie chirurgicala si chiar o doza cumulata de medicamente precum acetaminofen, ibuprofen sau naproxen ar putea sa declanseze boala.
Inflamatia cronica, ce apare mai ales in cazul diabeticilor, infectiilor (ca sepsia), blocajelor sau reactiilor alergice, poate si ea cauza insuficienta renala. Aproximativ jumatate dintre bolnavii cu afectiuni renale acute se pot reface fara leziuni permanente; restul este posibil sa aiba nevoie de un transplant de rinichi sau de dializa, adica de un aparat care le va filtra sangele.
Simptomele includ dureri, stari de slabiciune, ameteala, pierderea poftei de mancare, greata si voma, sete extrema si reducerea urinarii. Interesant este ca insuficienta renala acuta poate sa apara cand oamenii sunt spitalizati pentru un alt motiv de sanatate.
• Afectiunea renala cronica apare in timp, agravata de regula de tensiune si diabet. Persoanele care au folosit medicamente perioade lungi de timp sunt principalii candidati, ca si cei care abuzeaza de droguri si alcool. O artera renala blocata poate afecta in mod iremediabil rinichii.
Varsta, anumite anomalii genetice sau boli precum cancerul sunt factori de influenta. Cazurile cronice pot avea si ele simptome ca si in cazul afectiunii acute, pana la punctul in care rinichii nu mai functioneaza. In acest punct nivelul de fosfati este foarte ridicat in sange, iar cel de fier foarte scazut.
Recomandarile medicilor vor include o dieta bogata in legume, eliminarea zaharului, consumul marit de apa si sport, sfaturi care nu ajuta numai rinichii, ci si starea de sanatate in general.
Sursa utilizata: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/02/20/foods-good-for-kidneys.aspx
Care sunt cele mai comune obiceiuri care distrug rinichii, conform site-ului www.santeplusmag.com .
Consumul insuficient de apă
Pentru a funcționa în parametri optimi, rinichii au nevoie de apă. Apă ajută la eliminarea toxinelor prin intermediul urinei și al transpirației și, în plus, hidratează organismul. Rinichii sunt cei care intermediază evacuarea acestor toxine.
Consumul ridicat de alimente prea sărate sau prea dulci
Corpul nostru se debarasează de lichidele indezirabile filtrând sângele cu ajutorul rinichilor. Prin urmare, pentru a ca apa în exces din celule să fie eliminată, este necesar un echilibru între potasiu și sodiu.
Consumul exagerat de alimente prea sărate mărește nivelul sodiului din sânge, fiind astfel perturbat echilibrul dintre cele 2 minerale. În consecință, rinichii nu mai pot elimina eficient apa în exces din celule.
Urmarea firească a acestui lucru este faptul că, din cauza lichidului în exces acumulat în organism, se creează o presiune suplimentară asupra vaselor de sânge de la nivelul rinichilor. Cu timpul, capacitatea rinichilor de a elimina toxine se va reduce considerabil.
Consumul exagerat de alimente bogate în zahăr favorizează acumularea calculilor renali, crescând cu 33% riscul formării acestora.
Abținerea de la urinat
Să recunoaștem! Cu toate am făcut acest lucru la un moment dat. Motivele pentru care ne abținem să urinăm atunci când organismul ne-o cere sunt variate și nu contează absolut deloc dacă ne gândim că ne periclităm sănătatea. Abținerea de la urinat este unul dintre cele mai frecvente obiceiuri care distrug rinichii, crescând riscul dezvoltării infecțiilor.
Infecțiile bacteriene care se propagă în sistemul urinar pot afecta aparatul urinar, cauzând o varietate de afecțiuni, printre care cistita și calculii renali.
Alimentația săracă în magneziu
Magneziul este benefic sănătății întrucât previne anumite afecțiuni cardiovasculare, crampele, simptomele sindromului premenstrual și formarea calculilor renali. Totodată, acest mineral stimulează eliminarea toxinelor.
Administrarea excesivă de analgezice
Faci parte din categoria acelor persoane care, la cea mai ușoară durere, iau analgezice? Atunci trebuie să știi că ești predispusă la afecțiuni renale. Și asta deoarece substanțele chimice puternice pe care aceste medicamente le conțin și care au o acțiune negativă asupra rinichilor.
Spre exemplu, banalul paracetamol este transformat de ficat în substanțe toxice care dăunează rinichilor. După 3-4 zile de administrare a acestui medicament, se poate observa adesea o diminuare a volumului urinei, însoțită de vomă și diaree.
Consumul crescut de carne roșie
Conform specialiștilor nefrologi, consumul exagerat de carne roșie favorizează acumularea deșeurilor în sânge. Acest lucru implică mai multe eforturi din partea rinichilor, ceea ce poate determina leziuni și disfuncționalități ale rinichilor.
Buna funcționare a rinchilor este perturbată și de acidul fosforic prezent în cantități semnificative în carnea roșie. În plus, această substanță favorizează și formarea pietrelor la rinichi. Consumul optim de carne roșie este de 1g per kilogram corp. Așadar, o persoană care cântărește 60 kg ar trebui să nu consume mai mult de 60 g carne roșie zilnic.
Acum că ai aflat care sunt cele mai comune obiceiuri care distrug rinichii, încearcă să le eviți. Din păcate, afecțiunile renale se instalează repede și au o evoluție relativ rapidă. Le poți preveni diminuând consumul alimentelor care dăunează rinichilor, consumând suficientă apă și mergând la toaletă imediat ce simți nevoia să urinezi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu