Sofranul
Sofranul este considerat cel mai scump condiment de pe glob si asta din cauza greutatii cu care se recolteaza si prelucreaza acesta. Pentru a recolta 500 de grame de sofran sunt necesare 75000 de flori care ar trebui recoltate de pe o suprafata de teren de marimea unui stadion. Planta de la care se obtine sofranul se numeste crocus si este o planta erbacee ornamentala din familia iridaceae (familia irisului) ale caror flori sunt de culoare albastru-violet, si care infloresc toamna. Originile plantei sunt localizate in Grecia, mai precis, in insula Creta in zilele noastre aceasta cultivandu-se mai ales in Spania si in India. Pretul unui Kg de sofran pur ajunge pana la 4000 euro in comert gasindu-se amestecat cu alte condimente mai ieftine ca de exemplu curcuma (turmeric)
Sofranul se obtine din pistilul florii de crocus fiind o pulbere galbena, cu parfum puternic, amarui, usor iodat si care in combinatie cu apa, culoarea devina intensa, spre portocaliu.
Aroma sofranului, inconfundabila, este usor picanta, dulce-amaruie, planta fiind utilizata atat pentru a colora mancarea (in galben sau portocaliu) cat si pentru parfumul sau usor hipnotic. Se adauga la mancarurile de orez, supe (in special de pasare), budinci, paste fainoase cu sosuri rafinate, preparate de peste. Foarte importanta este cantitatea condimentului presarat peste mancare: doar o priza (de 0,20 g) de flori uscate. Daca se consuma o cantitate mai mare, condimentul devine nociv, creand tulburari importante de comportament. Bucataria indiana foloseste sofranul la mancarurile cu orez si carne de oaie sau de pui. Adesea, se asociaza cu alte arome puternice: foi de dafin, scortisoara, cuisoare, nucsoare.
Sofranul este si un medicament, efectele sale fiind apreciate in medicina moderna: consumul alimentar de sofran actioneaza benefic asupra inimii, a aparatului respirator, este un antioxidant natural, contracarand formarea tumorilor. Are proprietati anitinflamatorii (in tincturi), fiind si un bun digestiv. Mai este utilizat si impotriva impotentei si sterilitatii.
Sofranul indian (curcuma, turmeric)
Sofranul indian (curcuma, turmeric) este cultivat in tari din sudul Asiei (India, China etc.) si nu numai.
Aceasta planta nu se inmulteste prin seminte, ci prin rizomi. Acesti rizomi sunt recoltati, fierti, uscati in cupoare si macinati.
Din ei este produsa o pudra galben-portocalie, ultizata ca ingredient in bucatarie, ca si colorant alimentar dar si in medicina. Proprietatile sale antibacteriene si antiinflamatoare au ajutat la tratarea sau ameliorarea unei varietati mari de boli.
Proprietatile Sofranului Indian
Asadar, Sofranul Indian este utilizat in tratarea unor afectiuni si are urmatoarele proprietati:
Sofranul combate cancerul. Este antitumoral: Incetineste proliferarea si raspandirea celulelor canceroase si induce apoptoza (moartea programata a celulelor canceroase). De asemenea, sofranul indian blocheaza Chinazele care sunt raspunzatoare pentru multiplicarea necontrolata a celulelor canceroase. El poate fi folosit in tumorile de san, de colon, ficat, piele, oase, plamani si in cazul pacientilor cu leucemie. Potrivit unor teste efectuate, sofranul a ajutat in cazul celor cu cancer de piele,
facandu-l sa se autodistruga prin apoptoza.
Curcuminul protejeaza sistemul nervos
Sofranul Indian este neuroprotector: Previne sau incetineste Alzheimer, incetineste sau opreste evolutia Sclerozei multiple, protejeaza impotriva leziunilor oxidative si inflamatorii.
Unul din cei mai puternici antioxidanti
Este un puternic antioxidant (de 300 de ori mai puternic decat Vitamina E) si imunostimulator, antiviral (HPV, HIV, virusul herpetic, virusul Epstein Barr, virusurile hepatice etc.), antifungic si antibacterian.
Sofranul reduce inflamatiile
Are un puternic efect antiinflamator (reduce inflamatiile pancreasului, ficatului, colonului, reduce durerile in cazul contuziilor, entorselor, reumatismului - previne sau tratateaza artrita).
Protejeaza inima si colesterolul
Sofranul Indian ajuta la prevenirea arterosclerozei, acea acumulare de grasime care obstructioneaza fluxul sangvin in artere si care provoaca atacuri cerebrale sau infarcturi. Studii recente arata ca, luat o data cu masa, sofranul are un efect suprinzator: "grupeaza" sursele de colesterol din mancare si le face imposibil de absorbit.
Sofranul - detoxifiant si protector al ficatului
Curcuminul este un puternic detoxifiant al organismului. El protejeaza ficatul ( este adjuvant in steatozele hepatice, incter etc.), plamanii si rinichii (restabileste functiile si previne leziunile).
Ajuta in tratarea cataractei
Cataracta este o boala care ataca ochiul. Ea se manifesta prin opacifierea cristalinului, fapt ce duce la orbire. Sofranul indian ajuta la incetinirea procesului de opacifiere prin actiunea sa antioxidanta.
Tratareaza dermatitele si psoriaziul
Sofranul Indian ajuta in tratarea problemelor dermatologice cu multiple. Se face o pasta care se aplica pe rani deschise sau pe alte afectiuni precum acneea, psoriazisul, dermatitele, eczemele etc. ).
Este un stimulator al metabolismului
Un metabolism rapid si necesar poate fi mentinut printr-o buna digestie. Potrivit noilor cercetari, sofranul stimuleaza secretia de bila, ajutand astfel la o buna digestie si, astfel, la accelerarea metabolismului.
Este adjuvant in infectiile urinare
Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare si antibacteriene, sofranul ajuta la tratarea infectiilor urinare distrugand bacteriile si reducand inflamatia.
Antigripal
Datorita proprietatilor sale antibacteriene, antiinflamatoare, antivirale si antioxidante, sofranul indian este un remediu bun in sezonul rece. El previne si trateaza racelile, virozele si gripele.
Capsulele de Sofran Indian (sau Curcumin) se procura din farmaciile naturiste. In functie de afectiunile de care pacientul sufera, se administreaza o doza corespunzatoare (potrivit prospectului).
Exista omcombinatie foarte utila de sofran si coada calului, care procura siliciu necesar organismului.
Sofranul - tratament naturist in bolile digestive
Ajuta in cazul bolilor digestive, infectiilor cu bacteria Helicobacter pylori, Salmonella typhy etc.,in constipatii, gastrite, colite etc. si impiedica formarea adenoamelor intestinale;
Contraindicatii si precautii: folosita in cantitati mari poate produce iritatie gastrica iar in zonele in care se foloseste in mod traditional la condimentarea alimentelor incidenta ulcerului gatric este mult mai frecventa; persoanele care urmneaza un tratament cu anticoagulante trebuie sa foloseasca cu precautie (si sub indicatia medicului) atunci cand foloseste acest produs
Mod de administrare: pudra, infuzie, tinctura
Pudra se poate administra cate o jumatate de lingurita de trei ori pe zi in amestec cu suc de fructe (morcov, mar, portocale, struguri) sau legume
Infuzie din radacina, se prepara din o lingurita de radacina la o cana cu apa, se pot consuma 2 cani pe zi
Tinctura, se adminiatreaza 15-20 de picaturi pe zi
Puterea lui Cinci ~ (240)
Acum 4 ore
2 comentarii:
Va recomand un material foarte bun despre curcuma pe http://www.impenetrabil.ro/2013/05/v-behaviorurldefaultvmlo_26.html
Buna,
Eu comercializez Suc 100% pur obtinut prin presarea rizomilor de turmeric proaspat, daca esti interesat contacteaza-ma la 0742112703.
Gabriela
Trimiteți un comentariu