duminică, 17 ianuarie 2016

Vitamine din radacinoase

Vitaminele din radacini

 
Ridichi, morcovi, sfecla rosie, telina,,…nu sunt simple radacini, ci legume, care pe langa faptul ca ne ofera o mare bogatie de vitamine si minerale, sunt inzestrate si cu puteri vindecatoare.
Radacinoasele au fost folosite  multa vreme ca ingrediente de baza in supe si ciorbe. Studiile recente au aratat ca radacinoasele joaca un rol important in prevenirea maladiilor cardiovasculare si a unor tipuri de cancer.

Morcovii

Sunt unele dintre cele mai consumate legume in lume. Il gasim pe tot parcursul anului si pot fi gatiti sub diferite forme. Prezenta unei cantitati enorme de betacaroten, de fibre si de minerale este unul dintre atuurile care includ morcovul in topul celor mai sanatoase legume.
Pe langa betacaroten (pe care organismul il transforma in vitamina A), morcovul mai contine si calciu, potasiu, fier, vitaminele B, C si E.  Morcovii previn maladiile cardiovasculare, imbunatateste vederea nocturna, protejeaza pielea de efectele nocive ale ultravioletelor si previne imbatranirea prematura a tesuturilor.
Remedii:
  • Probleme hepatice – beti in fiecare dimineata, pe stomacul gol, o jumatate de pahar de suc de morcovi amestecat cu o jumatate de suc de lamaie.
  • Tulburari digestive – in caz de constipatie sau diaree manancati piure de morcovi.

Ridichile

Ridichile fac parte din familia cruciferelor, iar proprietatile de prevenire a cancerului sunt recunoscute stiintific. Dar ele ofera mult mai mult. Pe langa antioxidanti, ridichile (atat cele rosii cat si cele negre)  contin potasiu, magneziu, calciu, fier, multa vitamina C, fibre care regleaza tranzitul intestinal precum si compusi sulfurati care le ofera proprietati antiseptice si pectorale (de ajutor in fluidizarea secretiilor bronhiilor si sinusurilor).
Ridichile ajuta organismul sa elimine toxinele, intrucat stimuleaza activitatea enzimelor responsabile cudetoxifierea. Sunt recomandate in special in caz de icter, artrita cronica, sciatica, bronsita, raceala.
Daca ai pietre la vezicula biliara nu e recomanata consumarea ridichilor deoarece stimuleaza excesiv activitatea veziculei.
Remedii:
  • Tuse – taiati rondele o ridiche neagra, puneti un strat intr-un borcan, adaugati un strat de miere, apoi inca unul de ridiche, unul de miere…tot asa pana folosesti toata ridichea. Lasati sa stea pana a doua zi. Din siropul rezultat, adultii pot lua zilnic 3-4 linguri, iar copiii 2-3 lingurite.

Sfecla rosie

Sfecla este un excelent protector impotriva cancerului si a malformatiilor congenitale. Din anii 1950, in urma cercetarilor medicului maghiar Alexander Ferenczi, sfecla este folosita in tratarea cancerului. Doctorul si-a tratat pacientii exclusiv cu suc de sfecla si a obtinut rezultate excelente.
Recomandarea lui era sa se consume zilnic un litru de suc de sfecla, timp de mai multe luni. Astazi, studiile dovedesc ca betacianina (substanta ce ii confera sfeclei nuanta de rosu inchis) este un puternic agent antitumoral.
Remedii:
  • Imunitate – aveti nevoie de 125 ml de suc de sfecla, 125 ml suc de morcovi, 90 ml de suc de telina (sau de castraveti), sucul de la o jumatate de lamaie. Amestecati toate acestea cu o lingurita de chefir (sau de iaurt natural). Acest suc este un puternic detoxifiant si stimulent al imunitatii.

Telina

Desi este unul dintre alimentele cele mai putin calorice, telina ne ofera o mare varietate de nutrienti: calciu,f ier, potasiu, vitaminele A, B, C. datorita bogatiei in potasiu, este foarte eficienta impotriva hipertensiunii arteriale, anemiei, reumatismului, gutei.
O modalitate eficienta de a profita de binefacerile telineieste sa rontai regulat cateva feliute sau sa bei zilnic un suc proaspat obtinut din frunze si tije,
Remedii:
  • Hipertensiune –  rontati  zilnic 4 tulpini de telina si valoarea tensiunii arteriale va scadea cu 12-14%, iar colesterolul cu 7%.

Niciun comentariu:

 
Alterative Medicine Blogs - BlogCatalog Blog DirectoryDirector web luxdesign28.ro ClickLink.ro
>