1. Redu cantitatea de zahar, mai ales pe cel rafinat
Studiile
arata ca functionarea sistemului imunitar este compromisa timp de 5 ore
chiar si dupa ce a fost consumata o cantitate mica de zahar pentru ca
interfereaza cu absorbtia de vitamina C.
2. Consuma alimente bogate in vitamina C
Vitamina C este un nutrient esential pentru buna functionare a
sistemului imunitar si iti ajuta organismul sa lupte impotriva racelii
si gripei. Bucura-te toamna asta de legumele bogate in vitamina C:
patrunjelul, legumele cu frunze verzi, broccoli, conopida, ardeii,
rosiile. Nu neglija nici fructele care contin aceasta vitamina: lamaile,
portocalele, afinele, merele, perele etc.
3. Dormi suficient
Un organism odihnit este mai rezistent. Fiecare dintre noi este diferit,
astfel ca si nevoia de odihna este diferita. Uneori insa, pentru ca
sunt mult prea ocupati, oamenii uita de acest aspect si neglijeaza
odihna. Totusi, incearca sa iti organizezi timpul in asa fel incat sa-ti
termini treburile in timp util, sa ai vreme si pentru iesiri in oras cu
prietenii sau sa te uiti la televizor si sa stai pe internet, dar si sa
dormi zilnic 7-8 ore, atat cat este recomandat.
4. Consuma legume radacinoase si alte alimente care stimuleaza sistemul imunitar
Nu ocoli cartofii, sfecla, morcovii, pastarnacul sau ceapa. Poti combina
multe dintre acestea in delicioase mancaruri cu legume. De asemenea, nu
uita de legumele din familia cruciferelor (broccoli, varza de
Bruxelles, varza, conopida), dar si usturoiul si legumele cu frunze
verzi.
5. Spala-te des pe maini
O igiena corespunzatoare a mainilor te fereste de multe pericole.
Asadar, spala-te frecvent cu apa si sapun. Lucrul acesta ar trebui sa
dureze cam 20 de secunde si ar trebui sa-ti speli bine si degetele,
incheieturile si spatiul dintre degete. Nu trebuie sa folosesti neaparat
un sapun antibacterian pentru ca acesta este inutil impotriva
virusurilor si daunator pentru mediu. Opteaza pentru un produs cat mai
natural.
6. Ai grija de tine cand esti bolnava
Daca ai racit sau ai gripa, asculta sfatul medicului si nu te duce la
serviciu. In felul acesta vei evita raspandirea virusului si te vei
recupera mult mai repede. Daca in colectivitate sunt persoane care au
astfel de probleme de sanatate, recomanda-le sa faca acelasi lucru si
indeamna-i sa mearga la doctor.
7. Acopera-ti gatul
In medicina chineza se spuna ca boala cuprinde organismul din partea din
spate a gatului care de multe ori este lasata descoperita. Daca
transpiri sau daca afara bate vantul, risti sa racesti imediat. De
aceea, este bine sa ai mereu la indemana un sal sau o esarta cu care
sa-ti protejezi aceasta zona sensibila.
De asemenea, pentru a preveni imbolnavirile, trebuie sa te imbraci mereu corespunzator, in functie de vremea de afara.
8. Practica sport cu regularitate
Activitatea fizica moderata efectuata regulat ajuta la intarirea
sistemului de aparare al organismului. De asemenea, sportul se recomanda
pentru buna functionare a sistemului cardiovascular si pentru reducerea
stresului. Mersul la sala, inotul, dar si cateva exercitii simple pe
care le poti efectua seara acasa sunt efeiciente. Unii specialisti
recomanda pentru intarirea imunitatii chiar si exercitiile de relaxare
si meditatia.
9. Consuma suficiente proteine
Deficitul de zinc este unul din cele mai comune afectiuni nutritionale
in randul adultilor, mai ales a celor care au
intors spatele carnii de vita - prima sursa de zinc. Lipsa zincului din
organism poate creste riscul aparitiei infectiilor in organism. Zincul
in alimentatia zilnica este necesar pentru dezvoltarea celulelor albe
din sange - sistemul de celule care recunoaste si distruge invazia
bacteriilor, virusurilor si a altor "personaje" negative din organism.
10. Renunta la cafea
Cafeaua si ciocolata sunt doua alimente care nu ii fac deloc bine
sistemului tau imunitar si, implicit, starii generale de sanatate.
Cafeina favorizeaza deshidratarea si pierderea vitaminelor si a
mineralelor din organism. Daca totusi nu poti renunta la acest viciu,
pentru a-i reduce efectul nociv, bea doua pahare de apa dupa fiecare
ceasca de cafea pe care ai consumat-o.
Sfatul specialistului
Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, "pentru
intarirea sistemului imunitar trebuie sa consumam foarte multe fructe
si legume colorate de sezon. De asemenea, suplimentele alimentare de
calitate sunt si ele eficiente. Suplimentele de seleniu si zinc sunt
cele mai recomandate, dar neaparat sa fie sub forma bio. Unele dintre
alimentele imunostimulatoare foarte bune sunt ciupercile. Acestea se pot
consuma atat crude, cat si gatite. Atentie insa, nu trebuie prajite. Se
poate opta pentru mai multe soiuri de ciuperci, de exemplu pleurotus
(manatarci, alburii, vinetii, cum sunt denumite popular). Acestea sunt
la fel de bune pentru sanatate ca si ganoderma, una dintre ciupercine
'in voga' in vremurile noastre. De asemenea, nu trebuie neglijata
hidratarea. Se poate opta pentru apa plata cu lamaie sau diverse tipuri
de ceai: din plante medicinale, echinaceea, maces sau lemn dulce. Acesta
din urma insa nu e recomandat persoanelor cu hipertensiune".
5 plante care stimuleaza imunitatea
Sistemul imunitar intervine
intotdeauna cand organismul nostru este amenintat de vreun agent
patogen, mecanismele sale avand capacitati puternice de eliminare a
multor micribi sau chiar celule proprii devenite non-self, ajutandu-ne
in felul acesta sa ne mentinem sanatatea.
Echinaceea este o planta cunoscuta de mult timp pentru proprietatile sale asupra sistemului imunitar, fiind adesea indicata atunci cand vremea este racoroasa si organismul este dispus la infectii respiratorii. Efectele acestei plante sunt rapid obtinute de la consumul a trei cani de ceai pe zi din aceasta planta. Poate fi folosita atat de adulti, cat si de copii.
Ginsengul
Ginsengul este considerat o planta minune, avand multiple efecte pozitive asupra organismului. Acesta stimuleaza circulatie inclusiv la nivel cerebral, inhiba procesele de senescenta (imbatranire), creste tonusul sistemului imunitar, intervine in preventia cancerului, reduce oboseala, creste capacitatea de atentie si memorare, scade timpul de reactie, stimuleaza digestia etc.
Propolisul
Propolisul prezinta o compozitie chimica precum un cocktail, fiind bogat in substante cu efecte terapeutice deosebite, cum sunt: derivatii flavonici, acid ferulic (activ contra germenilor Gram pozitiv si Gram negativ), ceruri, aminoacizi, balsamuri, fermenti, microelemente (siliciu, magneziu, cupru, molibden, arsen, staniu, aluminiu, vanadiu, wolfram, fier, aur, iridiu, calciu, cadmiu, cobalt, strontiu), substante antibiotice, rasini, acizi aromatici, acizi, in functie de compozitia si specia vegetala de pe care s-a cules propolisul. El contine in medie 55% rasini si balsamuri, 30% ceruri si 10% uleuri eterice, proportii care sunt asemanatoare pentru orice fel de propolis. Beneficiile propolisului sunt numeroase, avand efecte asupra aparatului digestiv (fluidifica bila, antimicrobian digestiv in enterite si colite), asupra sistemului endocrin (tiroida, pancreas, suprarenale), au efect antimicrobian, antiparazitar si antivirotic.
Macesul
Ceaiul
din fructe de maceste contine multe substante tonifiante, detoxifiante,
precum si o cantitate mare de vitamina C. Macesele intaresc imunitatea,
calmeaza, sunt utile in tulburari ale somnului, cresc capacitatea de
memorare si atentie, au efecte antibacteriene si antiseptice tinand
departe infectiile, pot fi folosite chiar si in tratarea acneei. Ceaiul
de macese stimuleaza functiile ficatului si secretiile biliare, are
efecte diuretice prevenind infectiile renale si regleaza tensiunea
arteriala.
Propolisul prezinta o compozitie chimica precum un cocktail, fiind bogat in substante cu efecte terapeutice deosebite, cum sunt: derivatii flavonici, acid ferulic (activ contra germenilor Gram pozitiv si Gram negativ), ceruri, aminoacizi, balsamuri, fermenti, microelemente (siliciu, magneziu, cupru, molibden, arsen, staniu, aluminiu, vanadiu, wolfram, fier, aur, iridiu, calciu, cadmiu, cobalt, strontiu), substante antibiotice, rasini, acizi aromatici, acizi, in functie de compozitia si specia vegetala de pe care s-a cules propolisul. El contine in medie 55% rasini si balsamuri, 30% ceruri si 10% uleuri eterice, proportii care sunt asemanatoare pentru orice fel de propolis. Beneficiile propolisului sunt numeroase, avand efecte asupra aparatului digestiv (fluidifica bila, antimicrobian digestiv in enterite si colite), asupra sistemului endocrin (tiroida, pancreas, suprarenale), au efect antimicrobian, antiparazitar si antivirotic.
Macesul
Arnica
Este recomandat sa utilizati aceste plante sub forma de ceaiuri, intre una si trei cani pe zi.
SALCIA
Salcia, denumita si “aspirina vegetala”, a fost folosita din cele mai vechi timpuri in toate terapiile traditionale naturiste pentru efectele sale de calmare a durerilor si de scadere a febrei.Salcia contine salicina, o substanta asemanatoare acidului acetil salicilic, care se gaseste in aspirina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu