Canabis Sativa” și „Canabis Indica” Canabinoidele sunt un grup de 21 de substanțe chimice produse doar de Canabis Sativa (cânepă sau marijuana) și de Canabis Indica. Aceste componente ale plantei pot fi indicate drept fitocanabinoide. Chiar dacă Delta 9 – tetrahidrocarbinolul (THC) este principalul ingredient psihoactiv, există și alți compuși cu activitate biologică, precum carbinolul. Studiile efectuate pe șoareci au aratat potențialul canabinoidelor de a proteja împotriva inflamării colonului şi în reducerea riscului de cancer de colon. De asemenea, THC-ul a reușit să repare celulele deteriorate și să le ucidă pe cele bolnave în cazul cancerului de ficat. Tot experimentele de laborator au dovedit efectele antitumorale asupra celulelor cancerului mamar, uterin, testicular sau al pancreasului. Delta 9-THC acţionează și asupra celulelor cancerului pulmonar. În urma experimentelor pe animale,s-a mai observat că Delta-9-THC şi alte canabinoide stimulează pofta de mâncare, ajutând la creșterea în greutate a pacienților cu cancer avansat dar și la ameliorarea durerilor.
O nouă clasă de medicație În timp ce giganții farmceutici fac lobby masiv pentru ca miracolul ascuns în uleiul de canabis să rămână doar o legendă, tot mai multe studii arată că aceste canabinoide „reprezintă o nouă clasă de medicație anticancer care întârzie răspândirea cancerului, inhibând angiogenezele (formarea de noi celule sângeroase care hrănesc o tumoare)” și răspândirea metastazelor. Aceasta este concluzia specialiștilor, într-un raport publicat în revista de specialitate „Mini-Reviews in Medicinal Chemistry”.
„Canabinoidele dau speranța unei terapii non-toxice și care poate amenința formele agresive de cancer, fără niciunul dintre efectele dureroase ale chimioterapiei”, susține Dr. Sean McAllister, cercetător la Pacific Medical Center, din San Francisco.
Ajutor de la fundații „Phoenix Tears”, cu sediul în Colorado, este o fundație ce reunește o serie de experți în domeniul cercetării canabinoidelor, decisă să creeze spații standardizate de tratament pentru unii pacienți. Alături de fundație, ONG-ul „Patient out of Time”, din care fac parte medici și pacienți, încearcă de ani buni să promoveze folosirea canabisului în tratamentele medicale, asigurând accesul bolnavilor la terapia cu canabinoide. Fundația Phoenix încearcă să câștige încrederea oamenilor, prezentând drept dovadă zeci de mărturii ale celor care povestesc cum s-au vindecat cu ajutorul uleiului de canabis.
Leac pentru epilepsie La fel par să stea lucrurile și în cazul canabidivarinului (CBDV), altă substanță canabinoidă, despre care cercetătorii britanici susțin că reduce în mod semnificativ numărul crizelor convulsive, fără a provoca efectele secundare tipice medicamentelor folosite de epileptici, precum tremuratul necontrolat. Studiul publicat în British Journal of Pharmacology arată că CBDV a amânat şi a redus crizele convulsive atunci când era folosit alături de medicamentele obişnuite.
Studiile preclinice de canabinoide au investigat următoarele activități:
Activitatea antitumorală Studiile efectuate la șoareci și șobolani au arătat că canabinoizii poate inhiba cresterea tumorii prin care provoaca moartea celulelor, blocarea cresterii celulare si blocarea vaselor de sange necesare tumorii pentru a se dezvolta.Studii de laborator și studii pe animale au arătat că canabinoizii ar putea fi capabili de a distruge celulele canceroase protejând în același timp celulele normale. Un studiu pe șoareci au arătat că canabinoidele pot proteja împotriva inflamarii colonului și pot fi aplicate și în reducerea riscului de cancer de colon și eventual, în tratamentul sau.
Un studiu de laborator de delta-9-THC în carcinomul hepatocelular (cancer de ficat) Studiile au arătat că acesta a deteriorat sau ucis celulele canceroase. Același studiu delta-9-THC la soarecii bolnavi de cancer la ficat a arătat că a avut efect antitumoral. Delta-9-THC s-a dovedit ca produce aceste efecte, acționând pe molecule care pot fi de asemenea, găsite în cancer pulmonar si cancer de san.. Un studiu de laborator al canabidiolului în cazul receptorilor estrogenici pozitivi și negativi ai receptorilor de estrogen celulele de cancer mamar au arătat că aceasta a cauzat moartea celulelor canceroase având în același timp un efect redus asupra celulelor de san normale. Un studiu de laborator al cannabidiolului în celulele umane gliom a arătat că atunci când este administrat împreună cu chimioterapia, cannabidiolul poate face chimioterapie mai eficientă și crește moartea celulelor canceroase, fara a afecta celulele normale.
„Uleiul de canepa presat la rece este un remediu unic pe pamant” Cu aproximativ 3.000 de ani i.H., semintele erau folosite pentru combaterea inflamatiilor pielii si erau considerate ca fiind tonice, regenerative, laxative, diuretice, excelente pentru eliminarea limbricilor la nou-nascuti si animale. Uleiul are in compozitie cei trei acizi grasi esentiali, Omega 9, Omega 6 si Omega 3. In doua saptamani de utilizare, uleiul va reduce spasticitatea si durerea neuropatica in scleroza multipla si in alte afectiuni neurologice soldate cu spasticitate.
In sindromul Gilles de la Tourette – maladie neuro-psihica in care, bolnavul prezinta ticuri verbale si motorii – imbunatateste functiile cognitive si reduce frecventa ticurilor.
In cazurile de traumatisme craniene si ischemie cerebrala, reduce tensiunea intracraniana si potentialul convulsiv post-traumatic iar in glaucom, reduce tensiunea intraoculara aproape la jumatate. Semintele si uleiul sunt utilizate si in astm bronsic deoarece, are o actiune bronho-dilatatoare de lunga durata.
In fine, in cazurile de cancer si SIDA, previne efectele secundare ale chimioterapiei si creste semnificativ calitatea vietii acestui segment de bolnavi. Asemenea vitaminelor, acizii grasi esentiali nu pot fi sintetizati de corpul uman si de aceea, trebuie sa-i obtinem din mancare. Ei bine, uleiul de seminte de canepa este singurul care contine acizii grasi Omega 6 si Omega 3 in raportul magic de 3:1.
De ce raportul 3:1 este considerat magic Acest raport este vital. Am putea spune ca este preferinta naturala a organismului. Multi doctori sunt de parere ca dezechilibrul dintre Omega 6 si Omega 3 poate duce la o accelerare evidenta a unor boli precum cancerul, bolile de inima, diabetul, artrita si afectiunile pielii. Practic, uleiul de canepa poate fi considerat un „vaccin” nutritional, joaca rolul unui aliment protector.
Dintre beneficiile acestui ulei,cele mai comune sunt: reduce eficient colesterolul; este o sursa considerabila de clorofila; este o sursa substantiala de Vitamina E (100-150mg/ 100g); are cel mai inalt continut de grasimi polinesaturate (grasimi bune) dintre toate uleiurile vegetale.
Aportul zilnic recomandat este de 5-15 ml. Are miros si gust placut, asemanator celui de nuca si poate fi folosit pentru a condimenta salatele, pastele, orezul, pestele sau poate fie combinat cu alte uleiuri utilizate in mod traditional. Un alt domeniu in care uleiul de canepa are efecte terapeutice semnificative sunt bolile de piele si bolile cardiovasculare,artrite, astm, hipertensiune, patologii feminine, psoriazis…
Care sunt, sintetic vorbind, afectiunile care raspund cel mai bine la tratamentul cu ulei de canepa Din experienta clinicii noastre si a doctorului Jonas Elia din Roma, ale carui rezultate spectaculoase ne-au inspirat in activitatea noastra, putem spune ca rezultate neasteptat de bune se obtin in urmatoarele boli: bolile astmatice si afectiunile respiratorii; dermatite, afectiuni cutanate diverse (psoriazis, dermatita seboreica, acnee chiar in formele cele mai grave – rosacea, lupus cutanat, arsuri); patologii gastrointestinale; afectiuni vasculare (hipertensiune arteriala); patologii feminine (chisturi ovariene, sindromul premenstrual, menopauza); artroze si artrite reumatoide; convulsii; perturbari de limbaj, autism la tineri, perturbari de caracter, impulsivitate si altele. Canepa contine Acid Gamma-Linolenic (AGL), un acid benefic in tratarea simptomelor premenstruale si ale menopauzei. Prin consumul de peste 12 saptamani de ulei de canepa, sindromul premenstrual (durerile crescute, iritabilitatea), cat si sindromul de post-menopauza (bufeuri, uscaciune vaginala, uscaciunea pielii, insomnia nocturna etc.) se diminueaza foarte mult; treptat, aceste afectiuni pot disparea definitiv. In plus, clorofila continuta de uleiul de canepa este bogata in magneziu si extrem de folositoare organismului. Pe de alta parte, acizii grasi Omega3 ajuta in tratarea pe termen lung a afectiunilor artritice (artrita reumatoida) si in ameliorarea simptomatologiei din scleroza multipla.
Cum actioneaza uleiul de canepa in diabet, cancer si osteoporoza Prin utilizarea zilnica a unei doze de ulei de 2-3 lingurite sau 3-6 capsule se reduc oboseala si crampele musculare – complicatii specifice diabetului zaharat tip II. Acizii Grasi Liberi contribuie la o mai buna eficienta a efectului exercitat de insulina in vederea introducerii glucozei in celule. Prin administrarea a 2-3 lingurite de ulei de canepa zilnic se amelioreaza vizibil celelalte complicatii majore ale diabetului: micro si macro angiopatia, neuropatia diabetica, insuficienta renala progresiva, afectarea ochiului si a retinei, riscul crescut de infarct vascular, ulcerele varicoase, trombozele, pierderea sensibilitatilor (in special la membrele inferioare, unde pacientul nu mai simte durerea, caldura, arsura etc). Pe de alta parte, prin administrarea de ulei de canepa, acizii grasi din organism sunt suplimentati iar ca urmare, progresia formelor comune de cancer (cum ar fi cancerul de prostata) este incetinita.
In fine, osteoporoza (durerile de spate, curbarea coloanei si fragilitatea osoasa, depunerea calciului pierdut de sistemul osos la nivel renal) poate fi prevenita si tratata printr-un consum constant de acizi grasi esentiali. Acestia cresc absorbtia intestinala a calciului si refac duritatea normala a sistemului osos. În laborator, rezultatele mai multor anchete pe șoareci obezi în cele din urmă au dovedit că celulele pancreasului sunt mai protejate de ravagiile provocate de obezitate după administrarea de THC și CBD.