marți, 27 octombrie 2015

GUTUIA: FRUCTUL DE TOAMNA CARE SCADE COLESTEROLUL

Cu peste 100 de proprietati benefice asupra organismului, gutuia este un panaceu si un remediu pentru foarte multe afectiuni, de la samburi, la frunze si fructul in sine.

 

"Toamna asta mi-am propus sa mananc mai multe gutui ca niciodata si fac asta de cand toti nutritionistii cu care am vorbit, imi repeta sa consum, prioritar, fructe de sezon. Asa ca asta fac – ma bucur de roadele toamnei si preiau nutrientii fructelor si legumelor specifice sezonului. Sa fiu sincera, nici nu e greu pentu ca toamna este plina de arome delicioase, de la pere, struguri, mere, la gutui sau dovleac si orice vizita in piata este chiar o placere, in septembrie! Te tentez si pe tine sa schimbi foaia si sa treci pe fructele toamnei, facand din fiecare gustare, o portie de sanatate. Astazi, vorbim de gutui, acest fruct care ne agita papilele gustative si care detine o lista formidabila de beneficii.
Datorita virtutilor sale terapeutice, in medicina naturista, se folosesc atat frunzele, cat si samburii, nu doar fructul. La noi, gutuia se consuma deseori in forma cruda, dar americanii, de exemplu, o folosesc coapta. Gutuia poate fi “prelucrata” in multe feluri: sub forma de infuzie, decoct, macerat, emulsie sau sirop medicinal. Totusi, raman la parerea ca gutuia cruda are farmecul ei, chiar si asa, cu gustul ei inconfundabil, astrigent (asta nu inseamna ca nu gust dulceata de gutui a mamei, in fiecare toamna!).
Gutuia este bogata in fibre si slaba in calorii (57 de calorii/fruct), fiind buna pentru cele care vor sa slabeasca. Consumul de gutui este incurajat si in cazul celor care sufera de ulcer gastric; de fapt, acest fruct, nu doar ajuta digestia, in general, dar reduce semnificativ nivelul colesterolului. Gutuia poate fi folosita in salate, proaspata, in amestec cu alte fructe, ca marul. Cand iti este greata, mananca cateva felii de gutuie si te vei simti mai bine! Tratamentul natural cu gutui (infuzie sau decoct) este recomandat in cazul indigestiei sau balonarii.
Este un fruct cu proprietati antioxidante, luptand impotriva radicalilor liberi. De cand muscam din gutuie, pana la digestia ei, ne face doar bine! Am aflat ca gutuia, consumata dimineata, mineralizeaza dintii si mentine sanatatea gingiilor. Fructul mai este bun si catratament pentru piele (rani, eczeme, iritatii): se face o emulsie din samburii de gutuie, lasati peste noapte in apa calda, si se plaseaza direct pe zona afectata.
Gutuia antreneaza si functiile hepatice, stimuland imunitatea organismului – sunt indicate cure din suc de gutui sau piure, ambele cu rol hepatic protector.
Ceaiul din frunze de gutui este un bun calmant in cazul insomniilor, a starilor de agitatie si a nevrozelor, avand actiune sedativa.

CE CONTINE GUTUIA?

O mare concentratie de potasiu (caracteristica ce ajuta la scaderea presiunii vasculare), saruri de fier, magneziu, tanina, pectina, vitaminele A, B, C si PP.

Medicii atribuie gutuilor peste 100 de proprietati, printre care se numara si actiunea antiinflamatoare, astringenta, analgezica, tonica, emolientă si expectoranta. Avem toate motivele sa mancam mai multe gutui, toamna asta!"

Niciun comentariu:

 
Alterative Medicine Blogs - BlogCatalog Blog DirectoryDirector web luxdesign28.ro ClickLink.ro
>