Extract de vanilie facut in casa
" Probabil va intrebati ce m-o fi apucat, ce e in neregula cu binecunoscuta si mult-utilizata esenta de vanilie pe care o gasim pe toate rafturile de supermarketuri. In neregula cu orice esenta gasita pe raft de supermarket e ca e facuta din chimicale, in totalitate. Plus ca, atunci cand vine vorba de aroma, nici nu se compara cu romul natural sau extractul de vanilie! Extractul de vanilie din comert e destul de scump (pe buna dreptate!) si se gaseste mai greu, asa incat e mult mai simplu sa ni-l facem in casa. E nevoie de cateva pastai de vanilie, un alcool puternic, preferabil inodor, gen vodka si o sticluta mica cu dop care sa etanseze foarte bine.
Pastaile de vanilie se gasesc in sticlute speciale pe raftul de la supermarket – incercati sa cumparati unele de calitate, se va simti in produsul final. Ar trebui sa fie carnoase si uleioase la atingere. Eu am luat de la Auchan, marca Fuchs si-s multumita.
Modalitatea de preparare e super simpla: se toarna apa clocotita in sticluta curata si se lasa cateva minute dupa care se goleste (pentru sterilizare). Pastaia de vanilie se transeaza pe verticala, in asa fel incat sa fie expuse semintele din interior, se pune in sticla, se acopera cu vodka si se sigileaza cu dopul.
Sticluta se pastreaza la loc uscat si umbrit timp de cel putin 6 saptamani, timp in care o agitam o data pe zi in prima saptamana si o data pe saptamana ulterior. Extractul va iesi oricum, chiar daca uitati de agitare.
Partea f buna e ca extractul asta nu se sfarseste niciodata. Pe masura ce consumati din el puteti sa reumpleti cu vodka si aia e. Puteti sa mai adaugati pastai, daca il vreti mai puternic, sau sa le inlocuiti pe cele foarte vechi.
Exact in acelasi mod puteti face zahar vanilat ( desi va sugerez sa evitati zaharul in general ): luat pastaia, pus in borcanul cu zahar, agitat, lasat o perioada si GATA !
Acestea fiind zise, va doresc o saptamana usoara si va imbratisez cu drag,"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu