vineri, 24 ianuarie 2020

Dieta ajutatoare rinichilor

Inainte de orice sa tineti minte ca Dumnezeu va construieste RINICHII din energia COMPASIUNII !
Faceti dovada acestui sentiment ? Cunoasteti compasiunea ?





Dieta care îţi protejează sănătatea rinichilor



Grija faţă de conservarea sănătăţii rinichilor ar trebui să fie cu atât mai mare, cu cât unul dintre multiplele roluri vitale ale acestui organ este acela de a elimina toxinele din sânge.
Pe lângă eliminarea deșeurilor și a medicamentelor din organism, rinichii ajută și la controlarea producţiei de celule roșii în sânge, de producere a vitaminei D și de eliberare a unor hormoni care contribuie la reglarea tensiunii arteriale, scriu experţii de la Fundaţia Naţională pentru Rinichi din SUA.
Atunci când rinichii nu mai funcţionează corespunzător, individul poate dezvolta o serie de boli renale, precum insuficienţă renală acută sau cronică, sindrom nefrotic, cancer renal, pietre la rinichi, nefroblastom, boala rinichiului polichistic sau diabet insipid nefrogen. Dacă rinichiul nu își mai poate îndeplini funcţiile, pacientul va avea nevoie de un transplant, însă până îl primește, este nevoit să apeleze la dializă. Acest tratament poate ajunge să fie urmat toată viaţa, în cazul tulburărilor cronice ale rinichilor.
Produsele alimentare bogate în arginină joacă un rol important pentru protejarea acestui organ vital, ajutând la curăţarea rinichilor de amoniac, scriu autorii portalului Global Healing Center. Arginina se găsește într-o varietate de seminţe, precum cele de dovleac, de quinoa sau de susan, în oleaginoase (nuci sau arahide), în soia sau în cereale integrale (orez, ovăz, grâu și germeni de grâu).
Tot pentru detoxifierea rinichilor, este recomandat consumul de ceai din rădăcină de ghimbir sau turmeric. Aceste băuturi ajută, de asemenea, în procesul de digestie.
Carbohidraţii simpli și complecși sunt, de asemenea, recomandaţi pentru protejarea rinichilor, scriu autorii portalului LiveStrong. Aceste substanţe nutritive oferă energia necesară pentru întregul organism, de aceea sunt recomandate pentru a fi incluse în dietele celor care suferă de tulburări renale. Cele mai sănătoase surse de carbohidraţi se găsesc în fructe și legume proaspete, în cerealele integrale și în produsele obţinute din acestea (paste, pâine), în seminţele de quinoa, fasole sau oleaginoase. În schimb, trebuie evitate sursele de carbohidraţi „răi”, care se găsesc în alimentele din cereale rafinate și zahăr adăugat.
Experţii atrag atenţia asupra efectului consumului de alimente bogate în proteine, care pot fi dăunătoare sănătăţii rinichilor, deoarece cresc producţia de uree. Ei recomandă înlocuirea cărnurilor, a ouălor și a produselor lactate cu alte surse valoroase cu un conţinut mai mic de proteine, precum cerealele integrale. De asemenea, pacienţii care suferă de boli ale rinichiului trebuie să micșoreze semnificativ cantitatea de potasiu și fosfor din dietă.

Recomandari

Sus
Dieta sanatoasa pentru rinichi presupune:
1. Ingestia unei cantitati suficiente de apa
Minim 1,5 l (10-12 pahare) de apa pe parcursul intregii zile pentru un om sanatos, in afara de supe, ciorbe, cafea, sucuri, etc; apa dilueaza urina, prevenind depunerea de saruri si formarea litiazei renale.
Este recomandat ca dimineata, pe stomacul gol sa se consume 500-1000 ml de apa. De asemenea, consumul de apa nu trebuie neglijat seara, astfel efortul de a bea apa pe parcursul zilei ar fi in zadar.
In insuficienta renala consumul de apa este limitat si se calculeaza in functie de diureza, de greutatea zilnica, de pierderile suferite prin varsaturitranspiratii etc. si de prezenta edemelor.
2. O dieta saraca in sare
O alimentatie bogata in sodiu duce la cresterea tensiunii arteriale, care netratata, determina aparitia bolilor cronice de rinichi.
Pentru a limita consumul de sodiu se recomanda:
- evitarea alimentelor care contin sare sau glutamat monosodic;
- evitarea branzei sarate, muraturilor, afumaturilor, mezeluri care pot contine cantitati crescute de sare;
- nu trebuie adaugata sare in mancare: se recomanda inlocuirea cu lamaie sau alte condimente pentru a da savoare mancarurilor;
- consultarea medicului curant asupra folosirii unui inlocuitor al sarii. Unele persoane cu afectiuni renale necesita limitarea aportului de potasiu: cei mai multi inlocuitori de sare de pe piata contin cantitati crescute de potasiu.
3. Aportul proteic adecvat varstei, sexului, efortului fizic depus si starii de sanatate a rinichilor
Necesarul zilnic de proteine pentru un organism sanatos sedentar este de 0,8 g/kg corp/zi si ~ 2g /kgc/zi la atletii culturisti. Aportul proteic excesiv creste filtrarea glomerulara si poate accelera pierderea functiei renale. Restrictia proteica in dieta intarzie evolutia bolii renale.
O dieta foarte bogata in proteine favorizeaza formarea calculilor renali de calciu si acid uric. In mod normal, urina contine citrat, o substanta care inhiba constituirea cristalelor de oxalat de calciu. Absenta citratului sau prezenta sa in cantitate mica favorizeaza aparitia acestor cristale.
Pentru a limita consumul de proteine se recomanda:
- consultarea unui medic nutritionist pentru alcatuirea unei diete care sa asigure necesarul de proteine pentru mentinerea sanatatii;
- cunoasterea surselor de proteine: pe langa carne, peste si lactate si paine, cerealele si unele legume contin proteine;
- alegerea proteinelor de calitate superioara, cum ar fi carnea de vita slaba, pui, peste, branza si oua. In cazul in care se consuma ton, se recomanda clatirea lui inainte de consum.
4. Controlarea regulata a tensiunii arteriale
De-a lungul anilor, presiunea arteriala crescuta afecteaza vasele de sange din rinichi, acestia filtreaza mai putin lichid, iar toxinele se acumuleaza in sange.
Hipertensiunea arteriala poate fi prevenita respectand cateva reguli:
- Mentinerea unei greutati optime;
- Practicarea exercitiilor fizice cu regularitate;
- Alegerea alimentelor cu continut scazut in sare si sodiu;
- Consumul de alcool natural (vinuri) in cantitate moderata;
5. Controlul glicemiei - pentru a diagnostica si/sau a preveni instalarea diabetului zaharat, care are si rasunet renal.
6. Prevenirea obezitatii - care este in relatie directa cu diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala, printr-un aport caloric adecvat.
7. Evitarea fumatului. S-a demonstarat ca fumatul accelereaza evolutia bolilor renale.
8. Evitarea automedicatiei
Antiinflamatoarele nesteroidiene, unele analgezice, imunosupresoarele etc. pot fi nocive pentru rinichi, mai ales daca se asociaza o boala renala. Diureticele autoadministrate inadecvat pot determina blocaje renale.
9. Evitarea alimentelor care favorizeaza aparitia calculilor urinari
Bauturile tip cola sunt acide si vor favoriza cristalizarea pietrelor. Si berea este de evitat, pentru ca stimuleaza eliminarea de acid uric si acid oxalic.
Doza normala de calciu trebuie sa fie mentinuta la 1.200 mg/zi, iar 80% din ea sa provina din lactate. Este foarte bine sa se consume cantitati insemnate de fructe si legume proaspete, tocmai pentru ca determina o alcalinizare a urinei, ducand la cresterea cantitatii de citrat eliminata de rinichi
Cele bogate in oxalati: spanac, stevie, macris, rosii, smochine, coacaze, afine, nuci si arahide trebuie evitate sau, consumate impreuna cu alimente bogate in calciu: branzeturi sau alte derivate lactate. In acest fel, oxalatii de calciu formati in tubul digestiv, nefiind absorbiti, se elimina direct in scaun.
Cele mai iubite dulciuri - ciocolata, pralinele si orice alte deserturi cu cacao - ascund "zacaminte" de oxalati, care dau nastere pietrelor, deloc pretioase. Consumul exagerat de dulciuri rafinate se asociaza cu o crestere a eliminarii urinare de calciu.
Orice supliment de vitamine sau minerale trebuie luat doar la recomandarea medicului. S-a dovedit ca un aport crescut de vitamina C, vitamina D (ulei de peste) si suplimente de minerale continand calciu, creste riscul aparitiei litiazei renale.
Se pare ca vitaminele din grupul B (B1, B2, B3, B6, B12) si restul de vitamine liposolubile (vitamina A, E, K) nu interfereaza cu formarea calculilor renali.
O strategie de baza pentru a reusi in respectarea unei diete sanatoase pentru rinichi se bazeaza pe comportamentul pozitiv si alegerile alimentare corespunzatoare decat pe restrictiile alimentare.
Consumati cat mai multe CEREALE ; ANANAS ; AFINE : TELINA : CEAPA : CAPSUNI : PEPENE VERDE : CARTOFI : NASTUREL : 

2 comentarii:

Mihaella Gheorghiu spunea...

Deși lung articolul, este interesant.

Unknown spunea...

Look at the way my buddy Wesley Virgin's adventure begins in this SHOCKING and controversial VIDEO.

As a matter of fact, Wesley was in the military-and soon after leaving-he discovered hidden, "mind control" secrets that the government and others used to get whatever they want.

THESE are the exact same tactics many celebrities (especially those who "come out of nothing") and the greatest business people used to become rich and famous.

You probably know how you use less than 10% of your brain.

That's because the majority of your brain's power is UNCONSCIOUS.

Maybe this expression has even occurred IN YOUR very own mind... as it did in my good friend Wesley Virgin's mind around 7 years back, while driving an unregistered, beat-up trash bucket of a car with a suspended license and $3.20 on his banking card.

"I'm very fed up with going through life paycheck to paycheck! When will I finally succeed?"

You took part in those types of thoughts, ain't it right?

Your success story is going to be written. All you need is to believe in YOURSELF.

Watch Wesley Virgin's Video Now!

 
Alterative Medicine Blogs - BlogCatalog Blog DirectoryDirector web luxdesign28.ro ClickLink.ro
>