Organizația Mondială a Sănătății recomandă 10 micrograme de vitamina D pe zi pentru bebeluși și 15 micrograme/zi pentru adulți.
Numită și vitamina soarelui, vitamina D facilitează absorbția calciului și fosforului la nivel digestiv și ajută la fixarea calciului în oase. Stimulează imunitatea, scade senzația de oboseală, are efect pozitiv asupra mușchilor și inimii. Lipsa ei duce la depresie, favorizează osteoporoza și crește tensiunea arterială, riscul de cancer la sân și colorectal. O dietă corespunzătoare furnizează necesarul zilnic din aceast compus organic.
1.Ciocolata neagră
Conține circa 5 micrograme de vitamina D/100 g. Alege cicolata neagră compusă din minimum 70 % cacao.
2.Laptele
Esențial pentru aportul său de calciu, este, în egală măsură, o sursă bună de vitamina D (3,7 micrograme la o cană de 250 ml). Laptele nedegresat de vacă este cel mai indicat.
3.Ouăle
Vitamina D este concentrată în principal în gălbenușul crud: 3,25 micrograme/100 g.
4.Ciupercile
Ciupercile de tip șampinion oferă 1,18 micrograme de vitamina D/100 g. Gătește-le la cuptor și asociază-le cu carne de vită, care e, la rândul ei, o sursă bună de vitamina D.
Bine de știut!
Sursa foto: caloriesecrets.net.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu