Cele mai sanatoase nuci, alune si seminte care nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta !
Bogate in vitamine, in proteine si grasimi de buna calitate, dar si in acizi grasi omega-3, nucile, alunele si semintele sunt surse excelente de minerale si nu ar trebui sa lipseasca, asadar, din dieta nimanui. Consumul lor periodic este benefic sanatatii cardiovasculare si este indicat in orice program alimentar echilibrat.
Astazi iti propun sa vedem care sunt cele mai sanatoase nuci, alune si seminte si de ce este indicat sa le consumi. Totusi, ceea ce trebuie sa stii de la inceput este ca oleaginoasele ar trebui consumate moderat, ele avand pana la 500-600 de calorii pe suta de grame.
Nucile traditionale
Un studiu realizat de cercetatorii americani arata ca opt nuci pe zi mentin arterele sanatoase si previn aparitia atacului vascular cerebral. Bogate in potasiu, fosfor si magneziu, nucile sunt indicate persoanelor care au probleme cu colesterolul, dar si celor care se confrunta cu anemii ori depresii. Mai ales in perioada de tranzitie de la sezonul rece la cel cald, nucile ar trebui incluse in alimentatie datorita efectelor lor de revitalizare a organismului.
Nucile caju
Nucile caju sunt originare din Brazilia si sunt recunoscute pentru continutul lor bogat de calciu, potasiu, magneziu, fosfor, seleniu si vitamina K. Totodata, ele abunda in grasimi mono-saturate si sunt excelente in dietele de detoxifiere de primavara. Consumate periodic, nucile caju reduc riscul de obezitate, de diabet, riscul bolilor de inima, dar si cel al depresiei.
Nucile macadamia
In comparatie cu alte nuci, nucile macadamia sunt cele mai bogate in grasimi si au cel mai scazut nivel de proteine. Datorita acestor calitati, dar si a faptului ca au un continut mare de fibre, calciu, fier si potasiu, ele sunt indicate persoanelor care au probleme ale pielii sau se confrunta cu caderea parului. Totodata, nucile macadamia contin si vitamina A si acid palmitoleic, o substanta recunoscuta pentru faptul ca grabeste metabolismul, accelerand arderile.
Alunele de padure
Alunele sunt bogate in vitamine din complexul B si au la randul lor un efect intens energizant. Datorita mineralelor pe care le contin, magneziu, calciu, fier, alunele de padure sunt indicate persoanelor cu probleme digestive si ale ficatului, si ajuta in general si la prevenirea mai multor tipuri de cancer.
Arahidele
Consumate in stare proaspata, arahidele sunt alimente bogate in fibre, vitamine si minerale, foarte indicate in dietele de primavara, in echilibrarea apetitului, dar si pentru intarirea inimii si a sistemului nervos. Totusi, evita sa consumi arahide prajite, deoarece acestea pot avea efecte neplacute, toxice chiar, asupra ficatului sau a stomacului. Pe de alta parte, arahidele proaspete previn aparitia cancerului si lupta eficient si cu procesul de imbatranire.
Migdalele
Migdalele sunt gustari excelente atat datorita gustului lor, cat mai ales proprietatilor pe care le detin - ajuta la controlul glicemiei, reduc colesterolul rau, reduc riscul bolilor de inima si chiar inflamatiile. Ele sunt bogate in vitamine, mai ales A si E, ceea ce le face benefice si pentru piele, par si unghii, si sunt recomandate in dieta persoanelor care sufera de diabet sau de depresie, datorita continutului lor foarte slab in carbohidrati, dar extrem de bogat in minerale si grasimi monosaturate.
Semintele de in
Bogate in acizi grasi omega-3, dar si in proteine si fibre, semintele de in sunt poate printre cele mai benefice seminte pe care le putem consuma. Printre proprietatile lor se numara faptul ca scad colesterolul, lupta impotriva bolilor de inima, previn aparitia artritei si chiar a Parkinsonului si sunt cunoscute si pentru faptul ca inlatura crampele menstruale si lupta cu infertilitatea.
Semintele de floarea soarelui
Semintele de floarea soarelui pot ajuta la inlaturarea stresului, intarind totodata sistemul cardiovascular si pe cel nervos. Bogate in vitamine din complexul B, in vitamina A si in minerale precum magneziul, fierul sau potasiul, semintele de floarea soarelui sunt recunoscute si pentru faptul ca au un continut mare de seleniu si zinc si ajuta la scaderea nivelului colesterolului.
Semintele de dovleac
Semintele de dovleac sunt o sursa excelenta de magneziu, avand totodata un continut mare de uleiuri, fapt care le recomanda in inlaturarea parazitilor intestinali, in bolile prostatei la barbati, dar si in unele afectiuni ale stomacului. Semintele de dovleac ar trebui consumate pe stomacul gol sau intre mese, spre diferenta de celelalte tipuri de seminte care pot fi consumate oricand.
Tine minte ca ...
Atat nucile, cat si semintele sunt protejate la suprafata de un strat de enzime care se activeaza in contact cu apa. Mai exact, pentru a beneficia de toate proprietatile lor, la cele mai inalte niveluri, nucile si semintele ar trebui inmuiate in apa inainte de a fi consumate. Timpul de hidratare poate fi de la 30 de minute si pana la mai multe ore, insa pentru a beneficia de valorile nutritionale cat mai ridicate, nu uita de acest procedeu. Totusi, datorita continutului lor mare de uleiuri pure, nucile macadamia si cele caju nu necesita hidratarea prealabila.
Top 10 cele mai sanatoase fructe
Fructele reprezinta o parte importanta a unei diete sanatoase, si asta deoarece contin multe vitamine si minerale necesare dezvoltarii armonioase a corpului si mentinerii sanatatii. Mai mult de-atat, fructele contin o serie de antioxidanti care lupta eficient impotriva imbatranirii, protejeaza organismul de diferite boli si chiar ajuta la calmarea anumitor dureri.
Tocmai de aceea, astazi am facut pentru tine un top 10 al celor mai sanatoase fructe - Vei vedea care sunt acestea, ce proprietati au si de ce este bine sa le consumi.
Cele mai sanatoase fructe si proprietatile lor
Murele - Cu doar 31 de calorii pe 100gr., murele sunt o sursa bogata de antioxidanti si fibre de cea mai buna calitate. Antioxidantul care le da culoarea intensa, "anthocyanina", este cunoscut pentru ca reduce riscul imbolnavirii de boli de inima si previne chiar si cancerul. In plus, se spune despre anthocyanina ca ar preveni si aparitia ridurilor!
Stiai ca grecii foloseau murele in tratarea durerilor articulare?
Bananele - Bananele au in medie 110 calorii pe 100gr. si sunt una dintre cele mai bogate surse de potasiu, vitamina B6 si acid folic. Acidul folic continut de banana este benefic creierului, iar potasiul (aproximativ 422 de mg pe fruct) ajuta la scaderea presiunii arteriale si protejeaza inima si plamanii.
Stiai ca persoanele alergice la latex au sanse foarte mari sa fie alergice si la banane? Explicatia sta in faptul ca arborele de cauciuc din care se obtine latexul este inrudit cu bananierul, iar ambele plante au o proteina comuna, proteina responsabila de alergiile la latex.
Avocado - Cu 160 de calorii pe 100gr, 4.5 gr de fibre, o cantitate foarte mare de vitamina E si mult acid folic, avocado este unul dintre fructele care nu ar trebui sa lipseasca din dieta nimanui. Datorita grasimilor sanatoase pe care aceasta planta le contine, avocado te ajuta sa-ti tii nivelul colesterolului sub control si iti protejeaza atat inima, cat si sistemul imunitar.
Stiai ca pulpa de avocado are efect afrodisiac?
Merele - Cu doar 50 de calorii pe 100gr., multe fibre si o cantitate mare de vitamine, merele sunt fructele care te pot ajuta sa previi cancerul, lupta impotriva diabetului si tin astmul sub control. De asemenea, merele sunt cunoscute si pentru beneficiile lor legate de sanatatea orala si pot fi o alternativa eficienta de curatare a dintilor dupa o masa, atunci cand nu ai periuta de dinti la indemana.
Stiai ca aroma merelor vine de fapt din coaja? Data viitoare cand mananci un mar, nu il decoji! Este suficient sa il speli bine si astfel te vei bucura de toate vitaminele care se gasesc in coaja, plus aroma sa delicioasa.
Ciresele - Cu 35 de calorii pe 100gr., ciresele sunt unele dintre cele mai bogate fructe in antioxidanti. Acestia lupta impotriva radicalilor liberi, te protejeaza de o multime de boli si pot chiar sa atenueze diverse dureri. Ciresele sunt o sursa bogata de vitamina C, B1, B2 si contin si foarte mult calciu.
Stiai ca ciresele amare au mai multa vitamina C decat ciresele dulci, insa o mare parte din aceasta se pierde in momentul in care sunt preparate?
Strugurii - Strugurii contin in medie 40 de calorii pe 100gr. si sunt o sursa bogata de magneziu. Tot ei, contin si resveratrol, un antioxidant care lupta cu bolile de inima, reduce presiunea arterial si previne formarea de celule canceroase.
Stiai ca strugurii pot ajuta la stagnarea, chiar si micsorarea tumorilor?
Grapefruitul - Cu 32 de calorii pe 100gr., grapefruitul este o sursa bogata de vitamina A si contine o serie specifica de antioxidanti care lupta impotriva cancerului, scad nivelul colesterolului si te ajuta foarte mult in procesul de slabire. Tot grapefruitul contine si multa vitamina C, ajutandu-te sa iti pastrezi sanatatea orala, te protejeaza impotriva racelilor si poate preveni boli precum diabetul, astmul sau ateroscleroza.
Stiai ca sucul de grapefruit poate scadea efectul anumitor medicamente? Consulta-ti medicul sau farmacistul in cazul in care urmezi un tratament si obisnuiesti sa consumi cel putin un fruct sau un pahar de suc proaspat de grapefruit pe zi.
Kiwi - Mai bogat in vitamina C decat lamaia , cu un continut mare de vitamina E, magneziu si potasiu si doar 40 de calorii pe 100gr., kiwiul este fructul care nu ar trebui sa lipseasca din dieta nimanui. Toate proprietatile sale ajuta la mentinerea unei stari de sanatate echilibrate si sunt extrem de eficiente si in bolile orale. In plus, kiwiul poate ajuta chiar si la preventia osteoporozei.
Stiai ca in ciuda faptului ca oamenii decojesc kiwiul, acesta poate fi mancat cu tot cu coaja?
Portocala - Multa vitamina C, mult acid folic, magneziu si doar 47 de calorii - cam asta gasesti in 100gr. de portocala. Beneficiile acestui fruct sunt insa foarte multe. Pentru ca, dupa cum spuneam, portocalele sunt o sursa bogata de acid folic, femeile insarcinate ar trebui sa consume cel putin un fruct pe zi. De fapt, acest lucru este indicat oricui, mai ales ca portocalele ajuta si la mentinerea unui nivel optim al colesterolului, protejeaza sistemul digestiv , dar si inima.
Stiai ca pielitele acelea albe care se gasesc intre pulpa si coaja de portocala contin la fel de multa vitamina C ca si pulpa? Asadar, data viitoare nu le mai curata cu atat de multa atentie!
Ananasul - 48 de calorii si aproximativ 4 gr. de fibre de cea mai buna calitate gasesti in 100 gr. de ananas proaspat. In plus, datorita enzimelor sale specifice, ananasul ajuta mult digestia, este cunoscut pentru efectele sale benefice in lupta impotriva cancerului si accelereaza chiar si procesul de vindecare al ranilor. El mai contine si magneziu, calciu, fier si bromelina, o enzima cunoscuta pentru faptul ca ajuta la scaderea in greutate.
Stiai ca ananasul contine toata gama de vitamine A, B, C si E?
Dieta cu nuci si seminte, o alternativa eficienta pe termen scurt
Pun pariu ca de foarte multe ori ti-ai dorit sa slabesti cateva kilograme intr-un timp foarte scurt, dar nu prea ai stiut cum sa faci asta. Ai tinut o dieta pe termen lung si ti-au mai ramas cateva kilograme in plus pe care trebuie sa le dai jos? Sau speri sa poti imbraca perechea aceea de blugi skinny pe care ti-ai cumparat-o? Acum s-ar putea sa fi gasit dieta potrivita care sa te ajute sa scapi rapid de cele trei kilograme in plus.
Inspirata oarecum din dieta mediteraneana, dieta cu nuci pare sa fie cea mai buna solutie atunci cand vrei sa slabesti intr-un timp scurt, vreo zece zile, cam trei kilograme.
Daca te-ai imaginat deja mancand numai nuci si seminte timp de zece zile, ma simt datoare cu o explicatie - Linisteste-te, vei putea manca si altceva! De fapt, vei putea manca aproape orice iti doresti, atata timp cat nu mananci carne si inlocuiesti proteina animala, cu proteina vegetala care se gaseste in alune, nuci, migdale ori seminte.
Singura restrictie de care trebuie sa tii cont atunci cand te apuci de acest plan alimentar este aceea a cantitatii - mai exact, o portie de mancare trebuie sa cantareasca maxim 250gr. Si, desigur, sa nu mananci dulciuri in cantitati exagerate, dar lucrul acesta il stii deja, asa ca nu se mai considera o restrictie.
De ce sunt atat de importante nucile si semintele? Pentru ca sunt o sursa bogata de proteine si uleiuri polinesaturate si au efecte benefice asupra sanatatii, protejandu-ne inima si oferind pielii noastre un aspect placut, sanatos.
Dar hai sa trecem la ceea ce este cel mai important, si anume la ceea ce poti manca, pentru ca sunt sigura ca asta te intereseaza. Planul alimentar al dietei cu nuci propune trei variante diferite de meniu pentru fiecare masa. Tu vei decide daca le vei respecta intocmai sau le vei combina altfel. Iata care sunt acestea:
Mic dejun (trei variante)
- salata de rosii cu ulei de masline si bucatele de migdale. O felie de paine neagra si cafea sau ceai.
- branza proaspata cu migdale, o felie de paine neagra, un suc de portocale, ceai sau cafea.
- o felie de paine neagra cu branza de capra, nuci Caju si cateva bucatele de rosii ori ardei.
Pranz (trei variante)
- struguri, un pumn de nuci
- un mar, un pumn de nuci
- curmale, un pumn de nuci
Gustare (trei variante)
- supa de legume
- salata cu morcovi si iaurt, prune si caise uscate
- salata sau spanac, cu branza si ulei de masline
Cina (trei variante)
- supa de cartofi cu marar, salata cu ulei de masline, orice tip de nuci si un pahar de suc din legume (rosie, morcov sau dovlecel)
- supa de broccoli, salata de ciuperci cu smantana, nuci la alegere, struguri sau prune, un suc natural de fructe (capsuni, cirese sau coacaze)
- supa de rosii cu busuioc, salata orientala fara ou, un iaurt.
Dupa cum vezi, dieta nu este foarte grea, dar nici foarte usoara. Planul alimentar este echilibrat, dar nu trebuie sa fie depasit mai mult de 10 zile. Mult succes, in cazul in care te hotarasti sa te apuci de aceasta dieta si astept sa-mi povestesti cum a decurs si ce rezultate ai avut!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu