"Incarcata de roade, asemenea unei mame grijulii si darnice, toamna isi revendica locul in suita anotimpurilor, aducand in saculetul sau remedii naturale pentru afectiunile nostre cele mai frecvente. Astfel, indiferent de culoare, prunele se remarca din multitudinea de fructe gustoase, nu numai prin utilizarea lor deosebit de variata (pentru magiun, suc, compot sau tuica), ci si prin proprietatile lor curative, extrem de complexe si eficiente.
Bogate in vitamine si antioxidanti, prunele pot fi consumate cu tot cu pielita, cantitatea minima pe care medicii nutritionisti o recomanda a fi consumata fiind de 200 g pe zi, in cazul in care doresti sa faci o adevarata cura cu acest elixir. O cura cu prune dureaza in medie o luna si ajuta la tratarea sau prevenirea unei largi game de boli.
Ce afectiuni pot fi prevenite prin consumul de prune?
1.Cancerul
De colon, de prostata, bucal sau pulmonar, toate aceste tipuri de cancer pot fi evitate prin consumul de prune proaspete in aceste luni de toamna. O cura cu prune galbene, bogate in vitamina A si in zeaxantina, este extrem de eficienta in cazul persoanelor care fumeaza sau care locuiesc intr-un mediu foarte poluat, in timp ce pentru reglarea tranzitului intestinal si a florei digestive si pentru evitarea proliferarii tumorilor, poate fi consumat orice tip de prune, intrucat toate au proprietatea de a curata colonul.
2. Alzheimer
>Datorita continutului ridicat de resveratrol, care, conform studiilor efectuate in Statele Unite si in Italia, are capacitatea de a bloca procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central, prunele contribuie, intr-o masura importanta, la conservarea pe o lunga perioada de timp a functiilor cerebrale, inclusiv a memoriei. In plus, datorita altor doua substante active, acid clorogenic si acid neoclorogenic, aceste fructe previn dementa senila.
3. Artrita reumatoida
Consumate in cantitati mari (aproximativ 400g zilnic), prunele ajuta la prevenirea bolii reumatice, deoarece au un continut ridicat de vitamina C, care, potrivit unor studii recente, conduce la o reducere cu aproximativ 40% a frecventei puseurilor reumatice.
4. Degenerescenta maculara
Aceasta afectiune poate fi prevenita prin consumul de prune, datorita continutului ridicat de vitamina C, zeaxantina si pigmenti antocianici al acestor fructe, care, alaturi de afine, reduc cu 36% riscul de a dezvolta aceasta boala a ochilor.
Ce afectiuni pot fi tratate prin consumul de prune?
1.Constipatia
Cu o paleta variata de substante cu efect laxativ, prunele sunt remediul ideal in tratarea constipatiei, intrucat stimuleaza digestia si curata tubul digestiv, facilitand, totodata, procesul de reglare a florei intestinale. Pentru a obtine rezultatele dorite, poti sa consumi prunele in stare bruta sau iti poti face 400 de ml de suc in fiecare dimineata, acesta pastrand toate proprietatile curative ale prunelor daca este consumat imediat dupa preparare.
2. Obezitate
>Indicele caloric scazut si continutul crescut de vitamine, fibre si enzime, situeaza prunele in categoria alimentelor care te ajuta in lupta cu kilogramele in plus, alaturi de afine, varza si ceapa rosie. Intrucat resveratrolul pe care il contin accelereaza procesele metabolice, este recomandat sa consumi, inainte de masa, 200 g de prune si, conform studiilor efectuate pe primate, nu vei lua in greutate.
3. Anemie feripriva
Pe langa faptul ca aceste fructe contin o cantitate modesta de fier organic asimilabil, ele au o capacitate uimitoare de asimilare a fierului in organism, de aceea, persoanelor anemice le este recomandat sa consume timp de 30 de zile 300 de grame de prune zilnic, de preferinta inaintea meselor principale.
4. Ateroscleroza
Prin continutul lor ridicat de fibre, prunele ajuta la reducerea nivelului colesterolului negativ cu peste 10% si combat eficient ateroscleroza, intrucat impiedica oxidarea colesterolului pe artere si formarea placilor de aterom. Pentru ca actiunea acestor fructe sa aiba rezultate vizibile, trebuie sa consumi jumatate de kilogram de prune zilnic, pe o perioada de timp cat mai indelungata.
5. Aritmie cardiaca si hipertensiune
Prunele reprezinta un leac eficient contra acestor afectiuni, prin continutul ridicat de potasiu si vitamina B2 ajutand la eliminarea sodiului din organism. Ca si in cazul aterosclerozei, pentru obtinerea rezultatelor dorite trebuie sa consumi cat mai multe fructe de acest tip, fie in stare naturala, fie sub forma de suc.
6. Astm
Desi nu il pot vindeca in adevaratul sens al cuvantului, prunele blocheaza si controleaza evolutia astmului, datorita faptului ca sunt bogate in vitamina C si resveratrol, substante ce minimalizeaza reactiile alergice ale corpului.
Asadar, prunele sunt cu adevarat elementul minune al acestui anotimp atat de bogat in roade, de aceea nu ezita sa culegi cu placere sau sa cumperi aceste „medicamente" ale naturii, care te vor ajuta sa lupti contra multor afectiuni.
Tu ce fructe consumi toamna? "
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu