duminică, 19 august 2012
Fructele Goji: dieta, imunitate, anti-aging
Goji este un fruct asiatic de culoare rosie originar din Himalaya, ce dateaza din anii 800 D.C.
Fructele Goji pot fi consumate sub formă de fructe uscate,
fructe proaspete, ingredient în salate, supe, ceai, ingredient în prăjituri, ciocolate, îngheţate, sucuri de fructe Goji, vin de fructe Goji, lichior de fructe Goji.
Inainte cu 30 min de a lua micul dejun, consumati un pumn de fructe goji(25 g). Fructele fiind uscate necesita o mastecatie lenta, constienta, mecanism prin care vom simti savoarea si aroma specifica.
Fructul este produs de Lycium Barbarum, planta considerata izvor de sanatate si utilizata de mii de ani de terapeutii tibetani si chinezi.
Goji a reprezentat un pilon important al medicinei chineze, insa abia recent, oamenii de stiinta din intreaga lume au descoperit motivele pentru care fructul este atat de eficient.
In urma unor investigatii minutioase, oamenii de stiinta au descoperit ca fructul este unul dintre cele mai bogate in nutrienti de pe pamant.
Pana de curand, Goji nu a beneficiat de notorietate sau un grad ridicat de consum in America si Europa. Acest lucru s-a datorat nefamiliarizarii civilizatiilor vestice cu fructul si beneficiile pe care le ofera.
Pentru populatiile vestice, cresterea sau consumarea fructului Goji a reprezentat mult timp un lucru complet necunoscut.
In ultima perioada, fructele Goji au devenit insa noul secret al sanatatii vesticilor iar popularitatea fructului a cunoscut o binemeritata crestere, in special datorita proprietatilor sale anti-aging si de reducere a greutatii corporale.
Goji si scaderea in greutate
Daca semanati cu milioanele de persoane care intampina dificultati in planul lor de a scadea in greutate, probabil cunoasteti acest comportament comun: nu va puteti controla apetitul - in special nevoia de dulce - si nu aveti suficienta energie pentru a face regulat sport.
Nutrientii din fructele Goji lucreaza exact cu aceste 2 obstacole ale scaderii in greutate.
Ciclul vicios al foamei
Alimentele dulci, bogate in calorii sau cele bogate in amidon, tind sa aiba o valoare nutritionala mica. Dupa consumare, acestea declanseaza reactii hormonale care conduc la o pofta de mancare incontrolabila.
Procesul functioneaza astfel:
- Dupa consumarea de zahar sau alimente ce contin amidon, organismul le converteste in glucoza; Astfel, nivelul de zahar din sange creste considerabil.
- In consecinta, pancreasul produce un nivel crescut de insulina. Nivelul de zahahar din sange se "prabuseste".
- Efectul: organismul are nevoie de mai mult zahar, mai multe alimente cu amidon;
- Ciclul se repeta.
Viteza cu care un aliment este convertit in glucoza este masurata cu o scala numerica denimuta index glicemic - IG.
Cu cat IG al unui aliment este mai mic, cu atat procesul de transformare si pofta necontrolata de a consuma calorii scad.
Indexul glicemic al fructelor Goji
In indexul glicemic, o valoare de 100 este asignata glucozei pure.
Alimentele evaluate cu 70 sau mai mult, sunt considerate a avea un IG mare, in vreme ce alimentele cu un IG egal sau mai mic cu 55, sunt considerate alimente care scad apetitul.
Iata IG-ul Goji comparat cu al altor fructe:
- Goji - 29
- Merele - 38
- Portocalele - 35
- Bananele - 45
- Pepenele galben - 65
- Stafidele - 64
- Pepenele verde - 72
Controlul apetitului
Goji prezinta caracteristici aditionale care controleaza glucoza si apetitul, continand 21% fibre. Alimentele bogate in fibre modereaza nivelul zaharului din sange.
Goji reprezinta si o buna sursa de crom, mineral care de asemeni, controleaza nivelul glucozei. Pe langa aceasta, cromul ajuta si la conservarea masei musculare pe perioada de scadere in greutate; muschii ard mai multe calorii decat grasimile, promovand un metabolism eficient si prevenind cresterea in greutate.
Transformarea alimentelor in energie
Goji sunt bogate in numerosi nutrienti care ajuta la convertirea alimentelor in energie in defavoarea formarii depozitelor de grasime:
- B1: vitamina esentiala convertirii carbohidratilor in energie si mentinerea sanatatii glandei tiroide;
- Calciu: in afare efectului pozitiv asupra osaturii, calciul a fost corelat cu scaderea cantitatii de tesut adipos;
- alte minerale: o combinatie echilibrata de minerale esentiale este necesara metabolizarii proteinelor: calciu, crom, fier, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu, sodiu si zinc.
Combaterea depozitelor de grasime
Stresul joaca un rol primordial in formarea depozitelor de grasime. Deoarece Goji ajuta la eliberarea organismului de stres, previne si combate efectele ce duc la cresterea in greutate.
In perioada de stres, glanda suprarenala produce cortizol in exces, ceea ce conduce la stocarea caloriilor sub forma de gasimi, cresterea nevoii de dulce si alimente grase, senzatie de slabiciune si pofta de mancare.
Imbunatatirea performantei fizice
Succesul scaderii in greutate il reprezinta, pe langa un meniu alimentar echilibrat, un program zilnic de exercitii fizice.
Goji creste abilitatea de efectuare a exercitiilor prin diferite metode:
- imbunatateste circulatia;
- intareste inima;
- creste anduranta;
- intarzie instalarea senzatiei de oboseala;
- creste vitalitatea;
Goji si sistemul imunitar
Pentru mai bine de 2000 de ani, Goji a reprezentat un remediu de baza al medicinei chineze. Cunoscut sub denumirea de "fruct al longevitatii", Goji prezinta proprietati unice de fortifiere a sistemului imunitar.
Cresterea rezistentei in fata bolilor
Fructele Goji contin un compus unic cunoscut sub denumirea de Lycium barbarum polizaharide. Conform cercetatorilor, acest compus creste abilitatea organismului de a rezista in fata bolilor.
Fructele contin de asemeni vitamina C, oxidant necesar in cresterea si repararea tuturor tesuturilor umane, vindecarea ranilor, sanatatea cartilajelor, oaselor si dintilor, si zinc, necesar in reglarea apetitului, gustului si mirosului, controlul stresului, cresterea si dezvoltarea normala, sanatatea functiilor reproducatoare feminine si masculine.
Afectiunile auto-imune
Celulele imunitare protejeaza organismul si lupta impotriva factorilor externi cu potential nociv. Problemele apar in momentul in care sistemul imunitar identifica gresit acesti factori si declanseaza reactii impotriva unor celule sanatoase, provocand organismul sa lupte impotriva propriilor structuri si favorizand aparitia bolilor auto-imune.
Fructele Goji ajuta organismul sa distinga mai eficient factorii nocivi de cei sanatosi. Polizaharidele continute in fructe ofera celulelor zaharuri speciale care sustin sanatatea imunitara si imbunatatesc comunicarea inter-celulara.
Bacterii intestinale prietenoase
Goji sustine sistemul imunitar prin promovarea dezvoltarii bacteriilor prietenoase ale sistemului gastrointestinal. Combinatia de fibre si polizaharide naturale sustin dezvoltarea bacteriilor instestinale sanatoase, cum ar fi probioticele.
Aceastea protejeaza organismul impotriva bacteriilor nocive, sustin procesul digestiv, reduc simptomatologia afectiunilor digestive si riscul de reactii alergice.
Reactiile alergice
Alergiile se manifesta ca reactie la anumite tipuri de dereglari ale sistemului imunitar si pot fi provocate de nenumarati factori din mediu, inclusiv de ingredientele alimentare.
In Asia, Goji este utilizat in mod traditional pentru tratarea alergiilor. Cercetatorii chinezi au constatat ca fructul reduce anticorpii care genereaza raspunsul la alergen. Totodata, polizaharidele reinstaleaza functiile normale ale sistemului imunitar.
Cancerul
Un sistem imunitar sanatos este capabil sa se protejeze impotriva extinderii mutatiilor aparute la nivelul celulelor si a celulelor cancerigene.
Fructele Goji contin germaniu, mineral considerat a avea proprietati anti-cancerigene.
In plus, polizaharidele si antioxidantii previn si protejeaza organismului impotriva radicalilor liberi care favorizeaza aparitia cancerului.
Studiile desfasurate in China demontreaza ca fructele Goji inhiba unele mutatii genetice care conduc la cancer, si au proprietati anti-tumorale. In plus, Goji ar putea ajuta la combaterea efectelor adverse ale chimioterapiei si tratamentului cu radiatii al cancerului.
Mentinerea tineretii - efect anti-aging
Conform legendelor, consumul de Goji asigura longevitate si tinerete; fructul mic si rosu, cunoscut traditional sub numele de "fructul longevitatii" este ingredientul cheie al dietei sanatoase.
Cercetarile medicale au identificat o varietate de nutrienti continuti de Goji, care ii confera fructulii proprietati anti-aging.
Protejeaza ADN-ul
Deteriorarea ADN-ului permite instalarea de boli si accelararea procesului de imbatranire. Pe parcursul vietii, ADN-ul este deteriorat de radicalii liberi generati de metabolism sau prin expunerea la toxine.
Desi organismul este setat sa se auto-regenereze permanent, odata cu inaintarea in varsta, nu mai reuseste sa faca fata numarului mare de radicali.
Rezultatul: moartea prematura sau instalarea de afectiuni degenerative, mutatii celulare care pot conduce la cancer, etc.
Vitaminele, mineralele si amino acizii au proprietati antioxidante.
Imbunatatirea libidoului si a functiilor sexuale
Diminuarea functiilor sexuale nu constituie parte inevitabila a procesului de imbatranire.
Reducerea libidoului, atat in cazul femeilor cat si a barbatilor, poate fi asociata cu scaderea productiei de testosteron.
Goji ajuta la cresterea nivelului de testosteron.
In Asia, fructul este considerat in mod traditional un puternic tonic sexual. In plus, Goji actioneaza ca tonic general in imbunatatirea rezistentei fizice, dispozitiei si starii de bine.
Imbunatatirea vederii
Goji contin 2 nutrienti cheie pentru sanatatea ochilor: luteina si zeaxantina. Acestia sunt concentrati in centrul retinei si protejeaza ochiul de majoritatea cauzelor legate de imbatranire ce duc la scaderea vederii, degenerare maculara, cataracta sau retinopatie diabetica.
Raducalii liberi ataca de asemeni vederea, iar cei 2 nutrienti protejeaza impotriva vatamarilor produse de radicali.
Studiile pe animale desfasurate in China demonstreaza ca prin consumul de Goji poate fi prevenita degradarea retinei de catre radicalii liberi.
Controlarea colesterolului si a tensiunii arteriale
Goji prezinta caracteristicile necesare combaterii factorilor cheie care provoaca bolile de inima: colesterolul oxidat si presiunea arteriala crescuta.
Colesterolul devine periculos pentru organism in special in situatiile oxidarii ca rezultat al actiunii radicalilor liberi, si grasimilor din sange care ataca peretii arterelor.
Organismul detine un sistem defensiv - o enzima denumita Superoxid dismutaza (SOD); SOD produce antioxidanti care previn oxidarea colesterolului, insa nivelul de SOD scade pe masura inaintarii in varsta.
Cercetatorii chinezi au reusit sa demonstreze ca, Goji creste productia de SOD, reducand oxidarea colesterolului.
Imbunatatirea somnului
Goji contine 2 nutrienti necesari unui somn sanatos:
- Vitamina B: imbunatateste dispozitia, amelioreaza depresia si creste nivelul de energie;
- Magneziu: reduce timpul necesar adormirii si imbunatateste calitatea somnului.
In Romania, fructele Goji intra ca un factor de noutate dar poate va simtiti atrasi de ele, ceea ce inseamna ca rezonati cu ele si va pot ajuta.
Pentru detalii http://planteazagoji.blogspot.ro/
1.Mic dejun Goji
• 2 lingurite de aroma de vanilie
• 1 ceasca de lapte degresat
• 1 / 2 cana Fructe Goji (macerat peste noapte
optional)
• ½ ceasca de iaurt de piersici
• 1 varf de cutit de scortisoara
Amestecati la blender timp de 2 minute si bucurati-va!
2.Negresa cu Fructe Goji
• 1 cana si jumatate de faina
• 1 ceasca suc de mere
• 1 cana de zahar brun
• 1 ceasca de cacao
• 1/3 cana fructe goji, inmuiate
in 3 linguri de apa
• 1/4 ceasca de ulei
• 1 lingurita esenta de vanilie
• 1 lingurita bicarbonat de sodiu
• 2 lingurite praf de copt
Mod de preparare
Se preincalzeste cuptorul la 190C.Vasul de copt se unge cu ulei si
apoi se presara faina.Intr-un castron mare,se bat impreuna sucul de
mere,uleiul,zaharul si esenta de vanilie.Se amesteca cu faina,se
adauga bicarbonatul de sodiu,praful de copt si cacao.Se bate bine si
la sfarsit se amesteca cu fructele goji.Se toarna in tava pregatita..
Se coace 25-30 minute sau pana cand o scobitoare introdusa in mijlocul
aluatului iese curata.Pofta buna!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
eu mi-am cumparat goji de aici:
http://ameplant.ro/produs.php?id=1272&denumire=Goji_Berries_500g si consum zilnic cu placere, chiar dau energie fructele acestea, mai ales ca eu nu sunt bautoare de cafea! imi plac si recomand! Pretul este super deasemenea!
Trimiteți un comentariu