cele 6 sunete vindecatoare :
marți, 18 septembrie 2018
miercuri, 12 septembrie 2018
vineri, 7 septembrie 2018
Alimentatia celor 5 elemente
Alimentatia celor 5 elemente isi are originile in medicina traditionala chinezeasca. Alimentele si mancarurile gatite sunt impartite in categorii in functie de efectul lor termic, insa si dupa gust. Cele 5 elemente reprezinta astfel baza acestei forme de alimentatie: pamant, lemn, foc, metal si apa.
Efectele termice ale celor 5 elemente
Alimentatia, conform invataturii chinezesti, este impartita dupa principiile Yin si Yang. Yin reprezinta mancarea rece, Yang pe cea calda. In functie de anotimp si de conformatia organismului, preparatele au rolul de a ne face sa ne simtim bine in pielea noastra, confera echilibru si sanatate.
Iarna este indicat, in special pentru cei ce sufera in permanenta de frig, sa ne hranim cu mancare calda. Iata cateva exemple: cartofi dulci, scortisoara, usturoi, chimen, varza si dovlecei. Alimentele neutre consituie totusi baza fiecarei mese. In aceasta grupa intra: cerealele, fructele, varza si morcovii.
Cele 5 arome ale elementelor din medicina chinezeasca
Fiecarui element ii este subordonata cate o aroma. Chiar si organelor interne ale corpului nostru le este alocat, in functie de fiziologie si de rolul lor, cate un element.
Primului element, pamantul, ii este asociata aroma dulce si are efect benefic asupra stomacului si a splinei. Alimentele corespunzatoare acestuia sunt: cartofii, ouale, untul, morcovii, carnea de vita, nucile si fructele invelite in coaja.
Lemnul corespunde gustului acrisor si influenteaza ficatul si vezica biliara. Portocalele, rosile, varza acra, carnea de pui, graul, otetul si soia sunt alimente reprezentative acestui element.
Focul reprezinta aroma amara si determina modul in care aceasta are efect asupra inimii si asupra intestinelor subtiri. Alimentele care apartin acestei grupe sunt: sparanghelul, anghinarea, rucola, ridichile, busuiocul, maghiranul, secara si branza de vaci.
Metalul, un alt element al medicinei chinezesti, este reprezentantul gustului picant si are efect asupra intestinului gros si asupra plamanilor. Acestui element ii sunt atribuite urmatoarele alimente: ceapa, ridichile, mustarul, ghimbirul
Ultimul element, apa, este raspunzator pentru gustul sarat si are efect asupra vezicii si a rinichilor. Astfel, alimentele care ii sunt asociate sunt: pestele, algele, apa, sarea si maslinele.
Conform sistemului celor 5 elemente (Apa, Foc, Lemn, Pamant, Metal) este important sa mentinem un echilibru intre acestea pentru a ne pastra o sanatate perfecta.
Daca invatam sa echilibram nutritia specifica elementelor atunci vom primi suficienti factori nutritivi din ceea ce mancam. Unul dintre cele mai bune moduri de a crea echilibru in organism este sa consumam alimente ce corespund celor 5 gusturi:
Foc - Amar
Pamant - Dulce
Metal - Iute
Apa - Sarat
Lemn - Acru
Moduri de a parcurge diagrama celor 5 elemente
Sunt doua moduri de a parcurge diagrama elementelor:
- un ciclu creator, generator
- un ciclu de control sau de distrugere
Ciclul generator
In ciclul generator Apa hraneste Lemnul, Lemnul hraneste Focul, Focul prin ardere se transforma in Pamant (il hraneste), Pamantul se transforma in Metal (il creste in interiorul lui) iar Metalul intr-un final se transforma in Apa. Acesta este ciclul generator.
Cum ne ajuta toate acestea concret pe noi insine ? Daca exista de exemplu o carenta energetica pe Foc ea poate fi remediata prin actiunea Lemnului care va hrani si va genera Foc. Daca inima fizica manifesta anumite probleme de functionare, iar tratamentele specifice inimii nu par sa dea roade, e posibil ca o activare a Lemnului sa reechilibreze energia.
La fel cum la Apa daca rinichii par sa fie extrem de obositi si nu isi mai fac treaba, activarea Metalului prin intermediul plamanilor, plimbare prelungita in aer liber, aer curat in camera si la locul de munca, o cura de 2-3 zile de aer f curat e de natura sa restabileasca echilibrul pierdut. O mancare care contine prea mult Foc poate fi echilibrata (controlat efectul Focului) printr-un aliment puternic dominat de Apa.
healthy.kudika.ro
marți, 4 septembrie 2018
Abonați-vă la:
Postări (Atom)