Pentru a avea o locuinta mereu curata, de cele mai multe ori, este suficient sa apelezi la cateva trucuri, fara a folosi produse din comert. Iti prezentam 10 trucuri de curatenie, care te vor scoate mereu din impas.
1. O solutie universala, pe care o poti utiliza pentru a curata aproape orice suprafata, in special cele precum blatul de bucatarie, aparatele electrocasnice sau interiorul frigiderului, consta in amestecul a 4 linguri de bicarbonat de sodiu si apa calduta. Inmoaie un burete in aceasta si sterge suprafetele dorite.
2. Suprafetele din sticla creeaza intotdeauna probleme, iar pentru a le curata, de cele mai multe ori, trebuie sa cumperi un produs special pentru curatarea acestora. Poti realiza acasa o solutie handmade, amestecand apa plata cu zeama de la jumatate de lamaie. Acest amestec te va ajuta sa inlaturi chiar si urmele de grasime.
3. Cei care au animale de companie este recomandabil sa curete zonele in care acestea umbla. Presara, in mod regulat, peste aceste suprafete bicarbonat de
sodiu. Lasa-l sa actioneze timp de 15 minute, dupa care aspira-l.
4. In cazul in care pantofii
sport au capatat un miros neplacut, ii poti improspata daca presari niste bicarbonat de sodiu in interiorul lor. Lasa bicarbonatul sa isi faca efectul si scutura-l in momentul in care trebuie sa porti incaltamintea din nou.
5. Vinul rosu poate fi o povara atunci cand este varsat peste suprafetele din materiale textile, in special in cazurile in care acesta nu este curatat imediat. Astfel, urmele de vin rosu de pe suprafetele textile pot fi inlaturate cu ajutorul vinului alb.
6. Oricat de des l-ai spala, cosul de gunoi tot va capata un miros neplacut. Pentru a scapa de el, insa, tot ce trebuie sa faci este sa adaugi niste coaja de lamaie si apa rece, pana cand mirosul incepe sa dispara. De asemenea, daca doresti sa speli cosul de gunoi, amesteca niste zeama de lamaie, bicarbonat de sodiu si apa si curata interiorul acestuia cu solutia obtin rezultate minunate.
7.In cazul in care ai copii si acestia obisnuiesc sa deseneze pe piesele de mobilier, nu trebuie sa te impacientezi. Poti inlatura urmele de marker de pe lemn cu putina pasta de dinti. Simplu!
8. Daca nu suntem atenti, scurgerile se pot infunda, fie ca este vorba de cea de la chiuvete, cada sau cabina de dus. Atunci cand nu ai produse profesionale la indemana, introdu o jumatate cana de bicarbonat de sodiu, dupa care toarna jumatate de cana de otet. Acopera scurgerea cu o carpa umeda si asteapta minimum 5 minute. Dupa aceea, toarna apa fierbinte.
9. In cazul in care prosoapele tale nu mai sunt la fel de moi dupa ce le speli, cel mai probabil acest lucru este cauzat de apa dura. Pentru a elimina depunerile lasate de apa, spala prosoapele in apa cat mai fierbinte si adauga o cana de amoniac.
10. Mobilierul exterior, inevitabil, se murdareste, inclusiv cel din lemn, chiar daca, de cele mai multe ori, murdaria nu este vizibila. Pentru a curata mobila, adauga intr-un bol cu apa calda detergent de vase si sterge cu o carpa imbibata in acest amestec piesele, dupa care clateste cu apa suprafetele
– Daca afara ploua si este noroi, se pune la usa un stergator suplimentar de sarma, de franghie impletita ori din cauciuc, iar peste stergatorul obisnuit se asterne o bucata de postav umed.
– Covoarele pot fi protejate, asternand deasupra lor, din loc in loc, la interval de un pas, bucati de panza de in colorate, usor lavabile.
– Pentru a pastra vreme indelungata si in buna stare ustensilele de curatenie, se scutura dupa fiecare intrebuintare maturile si periile, se spala daca s-au murdarit si se depoziteaza in pozitie suspendata (cu coada in jos si perii in sus). In felul acesta, perii nu se vor indoi.
– O data pe luna, se lasa sa curga peste maturi un dus puternic de apa calda, se scutura de excesul de apa si se pun la uscat, la loc umbros, cu coada in jos. In felul acesta, firele vor fi mai mult timp flexibile.
– Daca, totusi, matura s-a deformat, se asaza deasupra unui vas in care fierbe apa in clocot. Dupa aceasta baie de aburi, perii isi recapata forma si elasticitatea initiala.
– Inainte de a fi folosita, o perie noua se introduce intr-o baie de apa sarata (2 linguri sare la 1 litru de apa calduta). In felul acesta, perii ei se vor mentine tari mai mult timp.
– Se poate aplica acelasi tratament si periilor mai vechi, dar numai dupa ce se curata bine cu rumegus sau apa amoniacala. Astfel, se degreseaza perfect.
– Periile cu peri foarte subtiri trebuie sa fie spalate in apa calduta bine sapunita, avand grija sa nu se ude suportul de lemn. Dupa baie, se introduce peria intr-un vas larg, cu faina integrala, se freaca bine perii cu faina, apoi se scutura, dupa care se sterg bine cu o carpa uscata si foarte curata.
– Praful este colectat mult mai bine de pe mobile daca se inmoaie, peste noapte, carpa de sters praful intr-o solutie de apa cu glicerina, dupa care se usuca, fara a fi clatita.
Curatenia casei se mentine permanent, daca zilnic:
– se face ordine;
– se sterg cu multa atentie suprafetele pe care se lucreaza in bucatarie sau in alte camere;
– sunt curatate si dezinfectate culcusul si podeaua unde stau animalele de casa;
– se golesc scrumierele si se spala cu detergent;
– se aerisesc asternuturile, se aranjeaza paturile si se pun in ordine hainele lasate la intamplare prin dormitor sau in alte camere;
– se spala vasele imediat dupa terminarea gatitului sau a servirii mesei;
– se aspira casa ori de cate ori este necesar, se curata vasele sanitare de la bucatarie si baie.
O data pe saptamana:
– se aspira praful in toata locuinta;
– se curata frigiderul;
– se sterge praful in toata locuinta;
– se scutura stergatorul de la intrare;
– se spala rufele;
O data pe luna:
– se curata foarte bine fiecare spatiu din casa, inclusiv holul, scarile;
– se curata dulapurile pentru provizii alimentare;
– se curata oglinzile, telefonul, aparatele electrice si electronice;
– se curata temeinic aragazul;
– se spala si se dezinfecteaza galeata de gunoi;
De doua-trei ori pe an:
– se curata sobele;
– se curata ferestrele temeinic;
– se curata rigolele, tevile de scurgere;
– se curata si se improspateaza dulapurile de haine;
– se curata si se lustruiesc parchetul si mobila;
O data pe an:
– se muta mobila si se curata bine locul unde a stat;
– se spala sau se zugravesc peretii;
– se spala covoarele, draperiile si pernele mobilelor;
– se scot cartile din biblioteca, se vscutura si se curata rafturile bibliotecii;
– se ascut cutitele, foarfecele;
– se ung cu vaselina balamalele de tot felul;
– se curata lampile;
– Petele de pe aragaz se curata mult mai usor cat timp acesta este cald, de aceea se tine la indemana un burete umed pentru a sterge imediat orice pata, chiar in timp ce se gateste.
– Suprafetele de linoleum pot fi curatate cu lesie calda, dupa care se ung cu lapte indoit cu apa si se lustruiesc dupa uscare cu o pasta din ceara cu terebentina (80 g terebentina, 10 g ceara alba).
– La curatenia temeinica de primavara, se scot mai intai perdelele, lasand tocul ferestrei liber, se curata tocurile si abia dupa aceea geamul.
– Ferestrele se curata excelent cu apa calduta, nu fierbinte, in care se pune o lingura de lesie (sau detergent), se clatesc cu apa curata si abia la sfarsit se lustruiesc cu o carpa uscata, moale, care nu lasa scame, sau, cel mai bine, se foloseste hartia de ziar.
– Apa cu otet poate inlocui cu succes apa lesioasa.
– O fereastra foarte murdara nu se sterge niciodata cu o carpa uscata, deoarece sticla se poate zgaria.
– Nu se aleg pentru stergerea ferestrelor zilele prea friguroase, deoarece sticla poate ingheta si se poate sparge.
– Se poate adauga putin spirt in apa pentru a impiedica sticla sa inghete si sa se sparga.
– Nici zilele cu prea mult soare nu sunt indicate, deoarece apa pe sticla se usuca prea repede si lasa pete murdare, care nu se sterg cu hartia de ziar.
– Se schimba cat mai des apa pentru clatit, si sticla se va curata mult mai usor.
– Stropii proaspeti de vopsea de pe sticla se scot cu un tampon inmuiat in terebentina, benzina sau chiar diluant de unghii, dupa care se curata normal.
– Cand vopseaua este mai veche si prea uscata, se curata cu lama unui cutit, cu grija pentru a nu zgaria sticla, dupa care se procedeaza la curatarea obisnuita.
– Chitul se curata cu amoniac sau cu terebentina pana se inmoaie, apoi se spala fereastra.
– Nu este indicat a se freca sticla cu praf de curatat sau cu burete de nylon deoarece se poate zgaria.
– Ochiurile de sticla de la mobila se curata cu tampoane imbibate in spirt. Se freaca circular si fara a lasa urme vizibile, drept pentru care tamponul se schimba foarte des.
– Intretinerea in stare curata a peretilor si tavanului este foarte importanta pentru sanatatea locatarilor casei; ea trebuie facuta cu multa meticulozitate, periodic, la intervale cat mai reduse, pentru a se evita imbacsirea.
– Tavanele foarte inalte se pot curata de praf sau paianjeni infasurand o matura cu coada lunga intr-o carpa alba curata. Se poate folosi si peria de la aspirator, speciala pentru pereti.
– Peretii se curata tot cu ajutorul maturii imbracate in carpe curate sau cu peria de aspirator, care trebuie plimbate pe suprafete mici, pana cand orice urma de praf dispare.
– Peretii tapetati se curata conform instructiunilor si indicatiilor de pe eticheta producatorului, pentru a nu deteriora tapetul.
– Panzele de paianjen se indeparteaza foarte des, inainte de a acumula prea mult praf si grasime, care ingreuneaza curatarea lor.
– Daca peretii trebuie sa fie zugraviti, ei se spala mai intai cu o solutie lesioasa, cu ajutorul unui burete mare, dupa care se clatesc cu apa curata.
– In loc de detergent, se poate folosi la spalatul peretilor solutie de sapun de casa la care se adauga 50 g borax la 1 litru de apa. Se adauga borax si la clatit.
– Apa de spalare, ca si de clatire, se schimba ori de cate ori s-a murdari.
– Spalarea peretilor se face intotdeauna de sus in jos.
– Peretii foarte murdari, ca, de exemplu, cei de la bucatarie, unde a sarit grasimea, se spala cu un burete de plastic pentru frecare, iar in solutie se adauga o lingura de amoniac.
– La o asemenea operatie de curatenie, trebuie sa se poarte haine comode, parul legat cu o basmaluta si, daca pielea este sensibila, e bine sa se poarte manusi de menaj.
– In picioare trebuie sa se poarte incaltaminte cu talpa de cauciuc si nu papuci fara bareta la spate, pentru a evita accidentele prin alunecare pe podea sau de pe scara.
– La curatarea peretilor foarte inalti este nevoie de scara. Nu este indicat sa se cladeasca scaune peste masa, pentru a evita accidentele.
– Peretii zugraviti cu var sau huma nu trebuie spalati in prealabil, ci doar reparati cu atentie in locurile in care exista fisuri.
– Praful asezat pe cartile din biblioteca se poate curata cu ajutorul unui tampon imbibat in spirt, care se schimba foarte des.
condo.kudika.ro/