Denumite generic Pei (reumatism, stagnare), aceasta categorie de boli este specifica anotimpului toamnei, incadrandu-se alaturi de alte posibile dereglari ale rezistentei si energiei vitale ale organismului, dintre care mai mentionam:
- Boli cauzate de secetă (energie perversă de tipYang);
- Boli cauzate de umiditatea toamnei;
- Boli cauzate de frigul toamnei;
- Ictere;
- Boli provocate de energia toxică endemică;
- Beri-beri;
- Apendicite;
- Reumatism;
Boală foarte frecventă şi „misterioasă” (vom vedea imediat de ce) în medicina convenţională, a cărei etiologie este încă subiect de aspre dezbateri, reumatismul este o boală veche, foarte cunoscută şi bine clarificată în ceea ce priveşte cauza energetică, precursoare tuturor celorlalte cauze de origine „materială” din medicina convenţională, inclusiv cea pur „psihică” şi infecţioasă din medicina vestică.
Reumatismul nu se referă la o singură afecţiune – există peste 100 de afecţiuni care se regăsesc sub termenul de reumatism. Adesea, oamenii asociază reumatismul cu artritele sau febra reumatică (complicaţie a streptococului de grup A) care pot afecta funcţia inimii. Reumatismul sau bolile reumatice sunt boli inflamatorii cronice şi dureroase, care afectează oasele, articulațiile, muşchii, tendoanele şi ligamentele.
De asemenea, reumatismul poate afecta şi organele interne, inclusiv inima, rinichii, plămânii sau pielea. Umflarea, roșeața, rigiditatea, căldura şi durerea sunt simptome de inflamaţie specifice bolilor reumatice.
De asemenea, reumatismul poate afecta şi organele interne, inclusiv inima, rinichii, plămânii sau pielea. Umflarea, roșeața, rigiditatea, căldura şi durerea sunt simptome de inflamaţie specifice bolilor reumatice.
Revenind la medicina tradiţională chineză, vom remarca faptul că termenul „Pei”, din dialectul mandarin, înseamnă literalmente „obstrucţionare”, desemnând toate acele boli caracterizate în principal prin durere şi anchiloză mai ales la nivelul articulaţiilor. Aceste boli sunt cauzate de vânt, frig şi umiditate. Aceste energii perverse se localizează în spaţiile existente între meridianele principale şi cele secundare, fenomen ce împiedică buna circulaţie energetică şi sangvină, provocând astfel bolile ce intră sub această denumire generică. Evoluţia, formele clinice şi gravitatea acestor maladii variază în funcţie de natura energiei perverse. Spre exemplu, în reumatismul cauzat de energia perversă a vântului, afecţiunea nu are localizare fixă, fiind eratică, migratoare. În reumatismul cauzat de energia frigului, durerile sunt atât de violente şi au caracter generalizat în tot corpul, manifestându-se cu contracturi ale membrelor. Dacă reumatismul este cauzat de energia umidităţii, afecţiunea se caracterizează prin greutate, dureri arzătoare şi anchiloze bine localizate.
În Nei Jing se nota:
„Vântul, frigul şi umiditatea sunt cauzele reumatismului. Dacă afecţiunea ajunge la organe, bolnavul va muri, dacă afecţiunea rămâne în spaţiile interosoase (articulaţii) sau intertendino-musculare, manifestările clinice vor îmbrăca un caracter cronic. Din contră, dacă afecţiunea se localizează în carne sau muşchi, boala va fi uşor de vindecat.”
În ceea ce priveşte tratamentul, manualele vechi insistă asupra terapeuticii etiologice, adică prin depistarea adevăratei cauze şi prin tratarea acesteia, şi mai apoi a simptomelor. General vorbind, în reumatismele cronice, cauzate de vânt-frig-umiditate (energii perverse asociate), metoda predilectă anunţă că:
„se păstrează vântul, se reduce frigul şi se suprimă umiditatea”[2]. Dar, tot manualele vechi recomandă că e de dorit a se stabili totuşi care din aceste trei energii perverse este cea predominantă, pentru a găsi un tratament apropriat, fenomen ce va impune un diagnostic foarte precis şi clar diferenţiat.
„se păstrează vântul, se reduce frigul şi se suprimă umiditatea”[2]. Dar, tot manualele vechi recomandă că e de dorit a se stabili totuşi care din aceste trei energii perverse este cea predominantă, pentru a găsi un tratament apropriat, fenomen ce va impune un diagnostic foarte precis şi clar diferenţiat.
În reumatismele cauzate predominant de energia perversă a vântului, diagnosticul este uşor de pus: boala este migratoare, nu are localizare fixă, deoarece „vântul nu stă niciodată locului”. Astfel, tratamentul se va axa în principal pe reducerea atacului acestei energii perverse. Tratamentul secundar va urmări menţinerea în aceeaşi parametri a energiei frigului, dar va urmări să suprime umiditatea. În plus, trebuie mereu drenată circulaţia sangvină şi asigurată o bună circulaţie a sângelui, fiindcă dacă acesta circulă bine, vântul va dispărea de la sine (va fi expulzat afară din organism)[3].
În cazul reumatismului provocat de energia perversă a frigului, diagnosticul precis făcându-se prin intermediul crizelor dureroase foarte violente, generalizate în tot corpul, cu contracturi ale membrelor şi cu accentuarea crizelor seara, tratamentul primar va urmări să „suprime” frigul, iar cel secundar va neglija atacul energiei vântului, dar va „usca” umiditatea. În acest tratament, va trebui mereu combătută căldura (febra), deoarece aceasta, fiind de natură yang, tinde mereu să se întindă, în timp ce frigul (de natură yin), tinde mereu să se solidifice (să se materializeze), să se concentreze.
În reumatismul produs în principal de umiditate, al cărui diagnostic diferenţiat se face mai ales prin prezenţa durerilor sub formă de arsură cu localizare fixă şi însoţite de senzaţie de greutate, crizele se agravează cu timpul, picioarele devin grele, obosite, apărând anchiloze şi amorţeli, precum hipoestezie cutanată. Tratamentul principal va urmări să „usuce” umiditatea, cel secundar va neglija energia perversă a frigului, dar va suprima vântul. În acest tip de tratament, se impune tonificarea energiei Splinei (tiroidă şi pancreas din medicina occidentală), deoarece Splina (= pământ) fiind foarte puternică, va triumfa asupra energiei perverse a umidităţii (conform legii celor cinci elemente).
În reumatismul cronic, se va adăuga acestor tehnici de tratament procedeul tonificării energiei vitale esenţiale a organismului (întărirea imunităţii, dar şi a energiei pur fizice, prin hrănire adecvată şi prin recomandarea de remedii cu rol de stimulare a energiei vitale esenţiale).
Medicina tradiţională chineză identifică şaisprezece tipuri de reumatism.
Reumatismul eratic (migrator)
Cauze – Vântul pervers se localizează în articulaţii. Este motivul pentru care se numeşte reumatism provocat de vânt. Cum vântul este o energie care nu se localizează, ci circulă „haotic”, durerile nu vor avea o localizare fixă.
Simptomatologie – Deoarece vântul este energia perversă care predomină în raport cu cele ale frigului şi umidităţii, afecţiunea va fi migratoare. Poate fi inflamatoare sau edematoasă, prezentând următoarele semne distincte:
- Articulaţii dureroase;
- Tendoane şi musculatură relaxată;
- Bolnavul detestă frigul;
- Limbă mică şi albicioasă;
- Puls întârziat.
Complicaţii – în absenţa tratamentului adecvat, energia perversă va pătrunde şi mai mult în interiorul organismului, provocând:
- Picioare reci ca de gheaţă sau fierbinţi;
- Cefalee;
- Tristețe;
- Greaţă;
- Respiraţie scurtă.
Reumatismul cauzat de frig
Cauze – Energia perversă cauzatoare care predomină faţă de vânt şi umiditate este frigul.
Simptomatologie – Contracturi şi inflamaţii (umflături).
- Dureri la umeri;
- Membre reci şi lipsite de sensibilitate;
- Crize mai violente ziua decât noaptea;
- Dureri cu localizare bine determinată;
- Lipsa setei;
- Puls lent.
Complicaţii – Fără tratament, energia perversă va deveni foarte puternică, cauzând:
- Crize mult mai violente;
- Membre reci;
- Corp rece.
Cauze – Este cauzat de predominarea energiei perverse a umidităţii, decât de cele ale vântului sau frigului.
Simptomatologie – Edemele şi parestezia sunt semnele esenţiale ale Pei-ului umed.
- Dureri cu localizare fixă şi bine determinată;
- Corp greu, dificultate la mişcare;
- Scaune normale;
- Puls aspru.
Complicaţii – Fără tratament, afecţiunea se cronicizează, energia perversă a umidităţii va stagna, bolnavul prezentând piele cu „crevase” (aspect de portocală) şi puls strâns, mărunt. În acest stadiu, afecţiunea este incurabilă.
Reumatismul produs de căldură
Cauze – Căldura care produce această formă de reumatism este yang-ul corpului şi nu căldura perversă. Este vorba, aşadar, de o dereglare energetică (citeşte hormonală şi aminteşte-ţi de reumatismul produs de hipertiroidie din medicina convenţională, sau de aşa-zisele forme de boli autoimune cu răsunet dureros).
Mecanismul de producere: energia perversă de tip yin (vânt-frig-umiditate) rămâne blocată la nivelul meridianelor principale şi secundare, ceea ce întârzie circulaţia energiei yang în organism. Când energia yang ajunge la degetele de la mâini şi de la picioare pentru a întâlni energia yin, se produce amorţirea sau parestezia acestora. Când circulă în meridiane, apar senzaţii de furnicături şi dureri. Astfel, acest tip de reumatism este provocat de proasta circulaţie a energiei yang – foc în interiorul organismului, în prezenţa energiei perverse yin în meridianele principale şi secundare, mai ales în cele de tip yin.
Simptomatologie – parestezia degetelor de la mâini şi picioare
- Furnicături în tot corpul;
- Dureri cu localizare fixă;
- Febră;
- Buze arse şi crăpate;
- Puls rapid.
Complicaţii – trebuie degajată energia perversă foarte repede, pentru a permite energiei yang – foc (de origine renală – citeşte suprarenalieră – cortizol şi adrenalină) să circule, altfel, energia perversă de tip yin va pătrunde în interiorul organismului, atingând meridianul Stăpânul Inimii. Pe lângă edeme şi febră, bolnavul va prezenta tulburări neuro-psihice majore, precum delir, divagaţii. Când edemul (energia de tip yin) va ajunge la nivelul abdomenului, bolnavul va avea stări de vomă. Afecţiunea este foarte gravă. (De amintit că acest tip de reumatism poate apare la bolnavii „norocoşi” în urma unui şoc cortizonic şi se poate încadra în simptomatologia vestică la reumatismul produs de cauze psihice…)
Reumatismul cutanat
Cauze – Vântul, frigul, umiditatea, neputând să pătrundă în interiorul organismului, rămân localizate în epidermă, adică în ramificaţiile superficiale ale meridianelor tendino-musculare.
Simptomatologie – Mai întâi furnicături, apoi parestezie.
- Bolnavul detestă vântul şi frigul;
- Apariţia exantemelor (ca în lupus).
Complicaţii – Fără tratament, reumatismul cutanat va evolua către Plămâni (la fel se întâmplă şi în lupus), provocând reumatismul pulmonar, dând următoarele semne de complicaţie:
- Senzaţie de plenitudine în piept;
- Respiraţie dificilă, astm;
Notă – Energia Plămânilor este direct legată de sănătatea pielii, fiind energia care hrănește acest organ (pielea).
Reumatismul cărnii (altă localizare decât în muşchi şi tendoane)
Cauze – Vântul, frigul şi umiditatea atacă mai întâi epiderma, apoi rămân la nivelul cărnii, adică în meridianele tendino-musculare.
Simptomatologie:
- Furnicături;
- Parestezie;
- Membre obosite;
- Sudori;
Complicaţii – Fără tratament, energia perversă va ajunge la Splină, provocând reumatismul splenic, dând următoarele semne:
- Vomă;
- Jenă în regiunea sub-precordială;
- Respiraţie dificilă;
- Membre obosite, lipsite de forţă.
Notă – Acest fenomen se întâmplă deoarece energia Splinei este strâns legată de carnaţie. (De înţeles aici că avem de-a face cu un reumatism cauzat şi de disfuncţii tiroidiene, în special de hipotiroidism, fiind acea formă de reumatism din medicina occidentală în care apar nodulii induraţi, subcutanaţi.)