duminică, 11 mai 2014

Descoperire românească: Extractele din plante pot înlocui E-urile din alimente

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetări Alimentare (ICA) au descoperit că extractele din plante pot înlocui conservanții chimici, folosiți în industria alimentară. 

Cercetătorii ICA au constatat că extractele din scorţişoară şi plante medicinale au aceleaşi proprietăţi ca şi conservanţii chimici.

"Una dintre cercetările pe care le-am realizat şi le-am finalizat la ICA este înlocuirea conservanţilor E-uri cu extracte de scorţişoară, de exemplu, care au efecte mult mai bune de conservare şi nu schimbă nici gustul, nimic. Noi am avut rezultate în cercetare cam în acelaşi timp cu cele obţinute pe plan mondial. Am descoperit că extracte naturale din anumite plante pot înlocui conservanţii chimici atât de controversaţi, cum sunt sulfiţii, benzoaţii, precum şi nitraţii, nitriţii, care iarăşi sunt o mare categorie de conservanţi răi, cu efecte la fel de bune în ceea ce priveşte caracteristicile tehnologice, conservă la fel de bine produsele, dar nu sunt nocive. Avem şi experimente reuşite pe care le-am realizat la institut", a declarat profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, pentru ziarulring.ro.

Mencinicopschi a adăugat că în experimentele ICA au fost folosite extracte de scorţişoară, rozmarin și plante medicinale și s-a constatat că acestea pot înlocui cu succes aditivii alimentari chimici de sinteză, obținându-se aceleași rezultate ca şi când ar fi fost folosiți sulfiţi sau nitraţi.

“Am pus în salată proaspătă, cum ar fi cea de varză albă, de rucola, care se strică, în loc de sulfiţi, extracte naturale şi a stat foarte bine, a omorât microbii răi la fel ca şi celelalte, dar fără alte efecte secundare. Conservanţi se pun în toate salatele preparate care se vând la caserole, chiar şi în fasolea bătută şi în humus”, a mai spus Mencinicopschi. 

Socata ca metoda de tratament

Socata este vedeta acestui sezon. Bautura preparata din florile de soc este foarte gustoasa dar si super-sanatoasa: este recomandata in tratamentul asteniei, starilor de nervozitate, tulburarilor de tract digestiv si lupta eficient impotriva infectiilor tractului respirator.



Socata este un remediu foarte bun impotriva constipatiei, in special cea de cauza nervoasa dar si... atentie! un adjuvant excelent in curele de slabire fiind un excelent detoxifiant si diuretic. Asadar, pe acelea dintre voi care viseaza la un costum de baie minuscul, va provoc la o cura cu socata preparata in casa.


Ingrediente socata

  • 3 litri de apa plata
  • 5 buchetele flori de soc
  • 300 g zahar brun (poti inlocui zaharul cu miere)
  • 2 lamai feliate


Mod de preparare

Florile de soc se spala si se pun pe fundul unui borcan de minim 3 litri. Se adauga zaharul, feliile de lamaie (mai intai le stoarceti si apoi puneti si cojile in borcan) si apa. Se acopera cu un tifon si se lasa cateva zile la caldura (afara, la soare, sau in casa daca temperatura exterioara este prea mare sau prea mica).
In fiecare zi se amesteca lichidul din borcan cu ajutorul unei linguri de lemnn, dimineata si seara.
Dupa aproximativ 4 zile ( cand vedeti ca incepe sa se aciduleze ), socata ar trebui sa fie gata. Strecurati-o si depozitati-o in frigider.

 
Alterative Medicine Blogs - BlogCatalog Blog DirectoryDirector web luxdesign28.ro ClickLink.ro
>