Anghinarea este planta care vindeca ficatul, rinichii si curata sangele, secrete bine cunoscute de locuitorii Greciei si Romei antice. Descopera beneficiile ei!
Anghinarea este planta care vindeca ficatul, rinichii si curata sangele, secrete bine cunoscute de locuitorii Greciei si Romei antice. In Antichitate era cunoscuta drept mancarea bogatilor si era preparata cu miere, otet si chimen. In prezent, anghinarea se gaseste cruda, inghetata, in conserve sau uscata si se foloseste in mancare sau in prepararea ceaiurilor. Are un gust usor amar dar este plina de sanatate!
Cea mai delicioasa parte este inima plantei, dar si frunzele sunt foarte bune pentru ca ele aduc multe beneficii pentru intreg organismul.
Asadar, anghinarea este o sursa excelenta de:
* antioxidanti
* fibre
* magneziu
* potasiu
* zinc
* mangan
* fier
* calciu
* acid folic
* complexul de vitamina B
* nu are niciun pic de grasime sau de colesterol
Bolile de ficat si de bila se trateaza cu anghinare
Inca din Antichitate, oamenii cunosteau efectele miraculoase pe care consumul de anghinare il avea asupra organismului. Ei se foloseau de anghinare pentru a vindeca bolile de ficat, de bila si pentru a detoxifia intreg organismul. Ea era cunoscuta drept „mancarea pentru bogati” pentru ca era consumata de bogati in tratarea problemelor de sanatate aparute ca urmare a stilului lor de viata in care consumau mancaruri grase si alcool. De asemenea, anghinarea este buna pentru ca ea stimuleaza capacitatea de regenerare a celulelor hepatice.
Anghinarea este un bun antioxidant
Un studiu realizat de USDA a relevat faptul ca anghinarea este leguma cucea mai mare cantitate de antioxidanti dintr-o paleta la 1000 de alte legume diferite. Quercitina, rutina, antocianina, cinarina, luteolina sisilimarina sunt unii din cei mai puternici antioxidanti pe care anghinarea ii contine. Acestia au rolul de a preveni anumite tipuri de cancer, de boli de inima sau alte afectiuni.
Cancerul se previne prin consumul de anghinare
Anghinarea este un aliment bogat in acid folic, iar acesta produce timina, o substanta care ajuta la repararea structurilor ADN. O cantitate insuficienta de timina destabilizeaza ADN-ul si stimuleaza dezvoltarea celulelor canceroase.
Anghinarea, un puternic detoxifiant
Anghinarea are un puternic efect diuretic fiind foarte buna in curele de detoxifiere pentru ca ea curata sangele, ficatul si rinichii de toxine.
Consumul de anghinare poate stimula apetitul, digestia, poate elimina durerile de cap, elimina apa si imbunatateste aspectul pielii.
Consumul de anghinare scade nivelul de colesterol rau
Motivul pentru care anghinarea poate preveni anumite boli de inima este pentru ca ea are proprietatea de a reduce nivelul de colesterol rau din sange. Cinarina este o substanta care stimuleaza producerea bilei, proces prin care este facilitata digestia grasimilor, descopunandu-le sireducand astfel nivelul de colesterol. Un studiu recent realizat pe un esantion de 30 de persoane a avut ca rezultat scaderea nivelului de colesterol cu 20% in 50 de zile. Pacientilor le-a fost administrat zilnic anghinare.
Trateaza bolile de rinichi cu anghinare
Datorita efectului sau diuretic, consumul de anghinare este recomandat persoanelor care sufera de nefrite acute si cronice pentru ca mareste volumul de urina, eliminand astfel toxinele de la nivelul rinichilor dar si a ficatului.
O portie de anghinare scade nivelul de zahar din sange
Da, anghinarea este o planta foarte buna pentru cei care sufera de diabet pentru ca studiile au demonstrat ca ea contine inulina, o substanta care ajuta la reglarea nivelul de zahar din sange. Asadar, anghinarea este planta perfecta si pentru cei care vor sa slabeasca datorita proprietatilor sale de reglare a nivelului de zahar din sange.
Anghinarea, adjuvant in tratarea multor afectiuni
Datorita substantelor pe care le continesi a proprietatilor antimicrobiene, anghinarea este recomandata in tratarea urticariilor, a bolilor de piele, in bolile tubului digestiv, in varsaturi, colite, hemoroizi etc.
Mod de folosire
Infuzie
La 500 de ml de apa clocotita se pune o lingura de frunze si se lasa la infuzat timp de 20-30 de minute. Se bea o cana dimineata pe stomacul gol si o cana seara, inainte de masa. Tratamentul dureaza 20-30 de zile, urmat de o luna de pauza dupa care se reia. Aceasta infuzie este recomandata in cazul tuturor afectiunilor prezentate mai sus.
Masti cu anghinare
Pentru masti de fata cu anghinare se amesteca suc de planta cu o lingurita de miere si se intinde pe fata cu ajutorul unui tifon steril. Se lasa la actionat 15-20 de minute si se spala cu apa calduta.
Pulbere de anghinare
Se macina in rasnita planta si se pune sub limba o jumatate de linguritade pulbere, se tine 10 minute. Dupa acest timp se inghite cu putina apa.
LEURDA
Se spune ca primavara, atunci cand ies din hibernare, ursii cauta leurda pentru a face o cura de detoxifiere. Probabil ca tocmai pentru ca este preferata ursilor, leurda mai poarta denumirea si de usturoiul ursului. De asemenea, in functie de regiune, leurda poarta denumirea de aiurda (de la daci, ai inseamna usturoi), usturoi salbatic, usturoi de padure sau ceapa vrajitoarelor.
Leurda are mirosul specific de usturoi iar frunzele sale cresc din bulb,sunt de un verde foarte frumos, alungite si foarte asemanatoare cu celeale lacrimioarelor. Atunci cand infloreste are o floare alba.
Se pare ca leurda este o planta specifica acestui continent batran pentru ca nu s-a lasat aclimatizata pe alte meleaguri.
Leurda – cel mai puternic detoxifiant de primavara
Ea este cunoscuta pentru beneficiile sale asupra sanatatii inca din vremea dacilor cand era folosita pentru tratarea bolilor de rinichi si ca depurativ. In Imperiul Roman, leurda era folosita ca adjuvant in detoxifierile de primavara pentru ca ea curata sangele, plamanii si tractul digestiv. Iata cum acest leac din strabuni revine in atentia noastra dupa ani si ani. Este incredibil cum stramosii nostri cunoasteau tainele naturii si se foloseau de aceste plante pentru a se trata si vindeca de boli, iar noi am uitat aproape complet de ele.
Asadar, leurda contine: vitamina A, C, complexul de vitamina B, calciu, fier, fosfor, antivirale), ulei eteric, adenozina (o substanta care reduce colesterolul) si multe alte substante care aduc multe beneficii pentru sanatate.
10 beneficii ale consumului de leurda
Detoxifierea de primavara se face cu leurda. Leurda este cunoscuta pentru rolul ei depurativ si diuretic. Ea curata sangele, ficatul, rinichii si vezica, stomacul si intestinele. Asadar, dupa o iarna lunga, cea mai buna planta pentru detoxifiere este leurda.
Pentru a beneficia de acest detoxifiant natural, se recomanda o cura cu salata in care sa puneti si leurda, timp de 3-4 saptamani.
Leurda, remediu pentru cancer
Testele facute au relevat faptul ca leurda stimuleaza sistemul imunitar iar compusii pe baza de sulf (alicina, ajoena) au o actiune antitumorala foarte puternica. De asemenea, continutul de seleniu din leurda este un antitumoral foarte puternic. Asadar, pentru prevenirea si combatarea cancerului se recomanda consumul de frunze de leurda proaspete, in salata, in cure cat mai lungi. Se recomanda in cancerul de colon, tiroidian, testicular, genital feminin, bucal, pulmonar si urinar.
Leurda reduce colesterolul rau si ajuta inima
Leurda contine adenozina, o substanta care ajuta la reducerea colesterolului rau, reducand formarea trombilor, regland astfel tensiunea. De asemenea, leurda este un bun vasodilatator, regleaza bataile inimii, tonifica muschiul inimii, mentine elasticitatea vaselor de sange si impiedica formarea cheagurilor de sange tinand la distanta bolile de inima si accidentele vasculare. Se recomanda consumul a 2 lingurite de ulei de leurda a cate 4 ori pe zi, inainte de masa, timp de cel putin o luna.
Leurda este un puternic antiinflamator
Datorita substantelor intalnite in leurda, aceasta planta este un puternic antiinflamator foarte bun in vindecarea flebielor, tromboflebitelor, a sechelelor dupa accidentele vasculare si favorizeazacirculatia cerebrala.
Leurda – remediu pentru varice si hemoroizi
Datorita efectului sau antiinflamator, vasodilatator si tonifiant, favorizeaza reducerea in volum a varicelor si ajuta persoanele care sufera din cauza hemoroizilor.
Astmul si astmul alergic, tratate cu leurda
Substantele din leurda au efecte bronholdilatatoare, expectorante si antiseptice ajuta foarte mult persoanele care sufera din cauza astmului.
De asemenea, leurda are si substante antivirale si antibiotice si este foarte buna in tratarea bronsitelor, virozelor, gripelor sau a pneumoniilor.
Leurda este buna pentru stomac
Leurda contine substante cu proprietati vermifuge, asadar ajuta la inhibarea si eliminarea prazitilor intestinali (viermi intestinali, limbrici) si reface flora intestinala. De asemenea, leurda este buna in tratarea colitelor, a constipatiilor cronice, a diareei, a dizenteriei, aindigestiilor, a balonilor etc. Se recomanda curele cu salata de leurdatimp de o luna.
Leurda – adjuvant in tratarea infectiilor urinare
Dacii foloseau leurda pentru a trata infectiile urinare si a bolilor de rinichi. Si pe buna dreptate. Leurda contine substante antiseptice, antibacteriene, antivirale, stimuleaza imunitatea organismului si diureza. Pentru rezultate bune, se administreaza cate 4 linguri de tinctura pe zi de leurda, timp de o luna.
Prevenim imbratranirea cu leurda
Leurda este un remediu foarte bun impotriva radicalilor liberi, cei din cauza carora procesul de imbatranire are loc. O cura cu tinctura de leurda (4 linguri pe zi timp de 2 luni) poate ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, asadar la incetinirea procesului de imbatranire.Leurda vindeca micozele.
Datorita substantelor sale antibacteriene si antivirale, tinctura de leurda este foarte buna in tratarea micozelor unghiilor (se aplica comprese cu tinctura nediluata si se tin 3-4 ore si apoi se indeparteaza pielea de pe zona afectata) si a celor vaginale (se dilueaza 2 linguri de tinctura in jumatate de cana de apa si se fac spalaturi vaginale).
Cum se prepara si consuma leurda?
Salata de leurda
Se ia o mana de frunze proaspete de leurda, se spala, se taie si se combina cu ulei de masline si otet de mere sau cu lamaie. Nu se pune sare, ea este recomandata doar in cazul persoanelor hipotensive. Curele cu salata dureaza cel putin 3 saptamani, timp in care zilnic se consuma 1-2 salate.
Tinctura de leurda
Tinctura de leurda se face din 100 de grame de fruze de leurda (fierte si mixate), 350 ml de alcool. Se amesteca bine si se lasa la macerat doua saptamani, dupa care se strecoara. Preparatul obtinut se pastreaza in sticlute inchise la culoare, in spatii ferite de soare. O cura cu tinctura poate sa dureze 1-4 luni, in functie de afectiune, si se consuma cate 1-2 lingurite timp de 3-4 ori pe zi.
Ulei de leurda
Uleiul de leurda se obtine prin amestecul unei jumatati de litru de uleide masline cu 200 de grame de frunze de leurda, lasate la macerat doua saptamani, in lumina soarelui. Amestecul se strecoara si se lasa cateva ore nemiscat, pana cand resturile de planta se ridica la suprafata si pot fi luate cu o lingura. Uleiul obtinut se pastreaza la rece, ferit delumina soarelui.
Contraindicatii ale consumului de leurda
Leurda este contraindicata femeilor care alapteaza pentru ca substanteleei active pot schimba calitatea laptelui, provocand colici sugarului.
De asemenea, leurda este contraindicata persoanelor care au gastrita hipoacida sau colita.