marți, 16 februarie 2010

SFATURI pentru a accelera metabolismul (a slabi)

Cum sa-mi accelerez metabolismul?

Te-ai ingrasat cam mult in ultima vreme sau iti este greu sa slabesti in urma unei diete hipocalorice si sanatoase? Ai tenul tern si lipsit de vitalitate? Simti o oboseala continua? Parca nu mai ai energie si te trezesti greu? Cauzele pot fi multe, dar, cel mai probabil, te confrunti cu o “lenevire” a metabolismului, adesea asociata cu hipotiroidie. Chiar daca vei reusi sa rezolvi medical problema glandei tiroide, metabolismul tau tot va avea nevoie de cateva eforturi din partea ta.
Cum se poate rezolva asta? Citeste mai jos!

In primul rand, e important sa stii ca metabolismul este acel proces bio-chimic responsabil de viteza cu care transformi caloriile in energie. Iata cum il poti accelera:

Nu mai sari peste micul dejun. Niciodata!
Micul dejun joaca un rol esential in “trezirea” organismuluitau si, daca sari peste aceasta masa, iti vei trimite metabolismul intr-un stadiu de “stand-by” in care se reduc drastic procesele metabolice. Practic, faptul ca nu ai mai mancat de 6-8 ore (sau cat ai dormit), urmat de lipsa acestei mese va semnaliza corpului tau ca nu ai resurse alimentare, deci ca este cazul sa faca rezerve. Da, cele care se depun pe abdomen sunt cateva astfel de rezerve.
Ca sa previi asta si sa te trezesti inplina forta, fa-ti un mic dejun sanatos. (gaseti aici informatii despre ce ar trebui sa contina micul dejun)

Cele mai bogate mese trebuie luate in prima parte a zileiMicul dejun ar trebui sa fie masa cea mai bogata caloric din timpul unei zile, in niciun caz cina! La cina trebuie sa consumi numai alimente “light”, usor de digerat. De asemenea, ideal ar fi sa nu mai mananci dupa ora 8 seara (sau cu 3-4 ore inainte sa te culci). Asta va ajuta corpul tau sa proceseze alimentele ingerate cat timp esti inca treaz, la capacitate maxima, si sa arda cat mai multe dintre caloriile produse.

Nu te infometa!Daca ingerezi mai putin de 1.000 de calorii pe zi, vei semnala corpului tau ca treci printr-o perioada de penurie, ca esti hamesit si ca e cazul sa faca rezerve si sa te puna in “stand-by”, ca sa nu consumi prea mult. Adica ceva mai grasut si lipsit de energie. Oricat de ciudat ar suna ca prea putina mancare te poate ingrasa, cam asa stau lucrurile.
Totusi, asta nu inseamna ca trebuie sa mananci mult. Ideal este sa mananci portii mai mici de fiecare data, poate intercaland doua gustari, care iti vor stabiliza glicemia si nivelul de energie.

Fa putin aerobic/cardio/ jogging/fitnessAstfel de exercitii, mai ales facute dimineata, iti vor pune corpul in miscare, accelerand circulatia sanguina, oxigenarea creierului si procesele metabolice. E important sa stii ca, daca faci sport in mod regulat, accelerarea metabolica se va mentine si cand stai pe loc, fiindca asa iti antrenezi corpul sa proceseze. Astfel, chiar si cand vei dormi sau vei sta la calculator, vei continua sa arzi calorii in ritm mai alert.

Daca tot eram la capitolul sport, afla ca masa musculara arde mult mai multe calorii decat grasimea, deci vei slabi mai repede si mai mult chiar cand dormi sau cand citesti. Pentru a mari masa musculara se recomanda exercitiile cu ridicari de greutati si exercitiile de rezistenta.

Da, din nou – bea apa!Riscand redundanta, trebuie insistat asupra acestui aspect: daca nu bei suficienta apa (intre 1.5 si 2.5 L/ zi, in functie de anotimp si masa corporala), pe langa multe probleme de sanatate, iti lipsesti procesele metabolice de acest element esential. Fara apa nu poti elimina toxinele (reziduurile proceselor metabolice, practic), iar circulatia sanguina are si ea de suferit.

Detoxifiaza- teAcumularea de toxine incetineste metabolismul deoarece corpul are un task in plus: sa elimine toxinele pe care le acumulezi zi de zi. Da-i o mana de ajutor si intreaba-ti medicul care sunt cele mai eficiente metode pentru a-ti “curata” colonul si intregul organism.

Dormi mai multUn corp obosit, care nu beneficiaza de toate orele necesare odihnei si refacerii, nu va avea prea mare eficienta in a procesa la capacitate normala.

Nu te mai stresa atat de multCand esti stresat se secreta cortizol, hormon care contribuie la formarea grasimii abdominale. Relaxeaza-te, daca vei renunta la griji, vei renunta si la cateva kilograme.

Planul B

Atunci cand toate eforturile depuse pentru a face cele de mai sus esueaza, poti apela si la planul B – adica sa iei suplimente de vitamina B. Daca alegi complex B (adica mai multe vitamine B), ai grija sa fie si vitamina B12 in compozitie. Daca nu stiai, carenta de vitamina B poate fi cauza lipsei de energie. B12 este esentiala in metabolismul proteinelor, lipidelor si glucidelor, contribuie la functionarea normala a celulelor, in special a celor din maduva osoasa, are un rol esential in formarea globulelor rosii la nivelul oaselor, in sinteza proteinelor care participa la construirea tesuturilor, dar si in sinteza nucleoproteinelor. Pentru un boom energetic iti poti administra vitamina B12 sublingual.

Alte suplimente alimentare care te pot ajuta semnificativ sunt:

Coenzima Q10, responsabila de “livrarea” energiei catre muschi si de imbunatatirea circulatiei sanguine. Mai sunt multe alte motive pentru a lua Q10: incetineste imbatranirea intregului organism si a mintii, calmeaza nervozitatea si nevralgiile, previne infarctul miocardic, “insanatoseste” gingiile si ajuta in vindecarea bolilor gingivale si a paradontozei, previne formarea ridurilor, contribuie la oxigenarea organismului, la vindecarea miopiei etc ( gasiti aici lista completa de beneficii)
Totusi, se recomanda consultarea medicului inainte de administrarea suplimentelor de Q10 (si a oricarui supliment in general). De exemplu, Q10 nu se recomanda insomniacilor, mamelor care alapteaza si gravidelor.

L- Carnitina, element esential in “spargerea” si metabolizarea lipidelor (grasimilor) , perntru generarea energiei metabolice.

Extrasul de ceai verde – pe care il poti obtine in mod regulat din ceai sau, ceva mai concentrat, din capsule. Camelia Sinensis, planta din care se face ceaiul verde, este o sursa bogata de epigallocatechin gallate (sau egcg), catechina care accelereaza procesele sistemului nervos si grabeste consumul de calorii.

Daca tot vorbim despre “ierburi”, iata alte cateva sugestii energizante:
Dintre energizantele chinezesti, cele mai populare sunt ceaiul verde chinezesc, ginsengul si schizandra. Totusi, evita stimulente ca ephedra si huang si intreaba medicul ori de cate ori intentionezi sa introduci in dieta ceva ce n-ai mai incercat. De pilda, ginsengul e contraindicat hipertensivilor, iar multe dintre plantele energizante pot fi daunatoare gravidelor.
Dintre remediile care provin din America de Sud, se recomanda ceaiul mate si echinaceea. Ceaiul mate este mult mai nutritiv si energizant decat cafeaua si provoaca energie pura, nu agitatie si nervozitate. De asemenea, stimuleaza activitatea glandei tiroide.

La final, iata si o lista de alimente-minune care sa iti stimuleze metabolismul:
* Grepfruit-ul - “super fructul diet
elor”, grepfruitul nu numai ca este bogat in vitamina C, ci si contribuie la scaderea nivelului de insulina din corp, insulina care este responsabila de stocarea grasimilor. De asemenea, este si bogat in fibre, care necesita consumul a mai multe calorii pentru a fi procesate.
* Iaurtul – o combinatie ideala de proteine si culturi pro-biotice, saraca in calorii si minunata pentru digestie.
* Migdalele – contin acizi grasi esentiali, care sunt folositi in procesele metabolice. Tot acestia iti vor face pielea mai frumoasa, insa aceasta e alta poveste. Totusi, fara excese: migdalele sunt tare bogate in calorii, asa ca 30-40 de grame pe zi sunt suficiente (fara sare!).
* Carnea de curcan - carnea de curcan e cea mai slaba in colesterol si grasimi saturate, dar ultra-bogata in proteine, care vor contribui la crearea acelor muschi supli si “devoratori” de calorii, care iti accelereaza metabolismul.
* Merele – asemeni grepfruitului, acest “snack” sanatos e doldora de fibre si vitamine. Important e, totusi, sa-l mananci cu coaja cu tot, pentru a beneficia de aportul maxim de fibre.
* Spanacul – credeti ca PopEye mintea? Spanacul intr-adevar ne mentine in forma si sanatosi, gratie bogatiei de nutrienti pe care o ofera: antioxidanti, fier, vitamina C, magneziu si potasiu. Toate aceste elemente sunt foarte importante in procesele metabolice si in buna functionare a corpului tau, in general.
* Fasolea – saraca in grasimi si ultra-bogata in proteine si fibre, fasolea te tine satul mult timp si iti tine corpul “in priza” pentru multe ore, timp in care sunt procesate fibrele.
* Ardeii iuti – daca nu stiai, contin o substanta care lupta eficient impotriva celulelor canceroase, anume capsaicina. Aceasta substanta care “infierbanta” limba, are acelasi efect asupra tegumentelor si, ingerand-o, accelerezi bataile inimii si metabolismul. In plus, ajuta la arderea caloriilor intr-un ritm alert chiar si la cateva ore dupa ingerare.
* Broccoli – “leguma-minune“ contine doua elemente care fac echipa buna in procesele metabolice: calciu si vitamina C. Practic vitamina C te ajuta sa absorbi mai mult calciu, iar calciul este un element esential in procesarea nutrientilor.
* Cerealele integrale – fibrele continute sunt “procesate” lent in stomac, ceea ce coboara nivelul de insulina si, ca rezultat, accelereaza metabolismul.
* Laptele de Soia – bogat in calciu, acest preparat contribuie la buna functionare a proceselor metabolice. Totusi, stai departe de versiunile indulcite.
* Curry - in aceeasi masura ca ardeii iuti, curry accelereaza metabolismul si arderea caloriilor.
* Scortisoara – Pe langa faptul ca are un gust minunat, scortisoara are un efect asupra metabolizarea glucidelor si mentinerea glicemiei la un nivel potrivit. De asemenea, exista dovezi ca scortisoara ar ajuta la coborirea nivelului de colesterol.

Materialul este extras din www.tpu.ro
 
Alterative Medicine Blogs - BlogCatalog Blog DirectoryDirector web luxdesign28.ro ClickLink.ro
>