duminică, 7 mai 2017

Leuşteanul, leacul din grădină.




Planta hipotensivă care luptă cu viruşii, bacteriile şi paraziţii - 
 Leuşteanul are efecte terapeutice demonstrate şi în cazul litiazelor renale, hipertensiunii arteriale, infecţiilor urinare şi tulburărilor menstruale  
 O plantă aromatică aproape banală, care nu prea lipseşte din grădinile românilor, are calităţi ce trec dincolo de oala cu ciorbă. Leuşteanul are o lungă serie de virtuţi terapeutice, planta putând fi folosită printre alte ca hipotensiv, sedativ şi diuretic natural. 
În fitoterapie, leuşteanul este apreciat şi pentru acţiunile sale antibacteriene, antiparazitare, antivirale, antifungice şi nu numai. 
 “Cultivată încă din sec. I după Cristos, fiind adusă în Europa de călugării benedectini, leuşteanul (Levisticum officinale) este o plantă ierbacee perenă, singura specie de acest gen cu rădăcini cărnoase, tulpină îndoită şi frunze peţiolate de un verde intens, foliole crescute adânc şi serate. Are flori galben-verzui din care se dezvoltă fructe mici şi ovale. Este o plantă la îndemână, întrucât creşte atât spontan pe câmpuri necultivate, pajişti şi păşuni montane şi submontane, cât şi în cultură“, explică, pentru „Adevărul“, Elena Badea, fitoterapeut.     
De la populara plantă, vedetă în bucătărie, dar şi în farmacia naturistă, se utilizează frunzele şi tulpinile recoltate în mai-iunie, seminţele adunate în august-septembrie, dar şi rădăcina - scoasă în octombrie-noiembrie, toate aceste părţi ale plantei putând fi folosite sub diverse forme, pentru tratarea unui număr mare de afecţiuni.  
 În uz intern, leuşteanul este recomandat în parazitoze intestinale, boli hepato-biliare (este un bun remediu în steatoza ficatului), dischinezii biliare, dispepsii digestive, enterocolite şi colite fermentative şi colopatii spastice.  
 “Cu ajutorul infuziei de frunze de leuştean se tratează tusea convulsivă, edemele cardiace şi indigestiile, iar acelaşi preparat se foloseşte şi pentru detoxifierea organismului. Se obţine dintr-o linguriţă de plantă uscată sau două linguriţe de plantă verde la 1/4 litru de apă în clocot, se lasă la infuzat 10-15 minute. Se beau două căni pe zi, în cure de 2 săptămâni”, explică fitoterapeutul.  
 Planta are efecte terapeutice demonstrate şi în cazul litiazelor renale, hipertensiunii arteriale, infecţiilor urinare şi tulburărilor menstruale.   “Tinctura de leuştean este eficientă în afecţiunile stomacului şi reglează ciclul menstrual. Pentru preparare avem nevoie de rădăcină de leuştean (se foloseşte doar în stare proaspătă, primăvara devreme, sau toamna târziu). Dată prin răzătoarea de sticlă, se introduce (pe trei sferturi) într-o sticlă de un Iitru, completând cu rachiu de secară sau de fructe, de 50 de grade. Bine închisă, se pune la macerat 14 zile, agitând-o de două ori pe zi, apoi se filtrează”, mai explică Elena Badea.    Tratează bronşitele şi colonul iritabil   Leuşteanul este recomandat şi pentru tratarea  bronşitelor, acute şi cronice, datorită efectului său antiinflamator şi expectorant.  
 “În cazul bolilor de piept cronicizate (bronşită, bronşită tabagică, tuse remanentă) indicat este sucul proaspăt de leuştean. Se face o cură în care se bea un pahar de suc de leuştean pe zi, în 2-3 porţii. Tratamentul durează minimum două săptămâni şi se reia de câte ori este nevoie. Nu se depăşeşte o cantitate de 100-150 ml de suc nediluat pe zi. Sucul proaspăt din frunze de leuştean este recomandat şi împotriva constipaţiei, indigestiei şi a dispepsiei. Indigestia şi dispepsia se tratează cu o cură de zece zile în care se consumă suc de leuştean, câte două linguriţe înaintea meselor principale. Iar proaspăt, consumat ca atare, leuşteanul este eficient în combaterea sindromului colonului iritabil şi a colitei, dar ajută şi la reglarea fluxului menstrual”, precizează cunoscutul fitoterapeut.   
Leac pentru migrene   Şi tot consumat ca atare, spune specialistul, leuşteanul poate fi utilizat cu succes şi în ameliorarea durerilor de cap şi chiar a migrenelor puternice, prin mestecarea îndelungă a câtorva frunze proaspete. Acestea calmează durerea şi reduc senzaţia de vomă în cazul migrenei.    
Cataplasme pentru psoriazis şi ulceraţii ale pielii   Leuşteanul este un excelent “medicament” şi în cazul afecţiunilor cutatate, datorită efectului său cicatrizant fiind folosit inclusiv ca remediu în cazul psoriazisului şi a diverselor ulceraţii dermice. Pentru aceste probleme se foloseşte sub formă de cataplasmă.    “Frunzele proaspete de leuştean se zdrobesc şi se aplică pe locul afectat. Cataplasma astfel obţinută se ţine vreme de o oră, după care se îndepărtează, iar porţiunea tratată se lasă să se zvânte în aer liber. 
În cazul petelor pe piele care apar pe fondul unor tulburări interne, tratamentul extern este dublat cu o cură de dezintoxicare de minimum două săptămâni, în care se iau 12 linguriţe cu suc de leuştean pe zi”, mai spune fitoterapeutul.    
Vindecă rănile şi ameliorează durerile în gât   În uz extern, leuşteanul s-a dovedit a fi eficient nu doar în cazul ulceraţiilor pielii, alergiilor, rănilor şi furunculelor, ci şi în cazul durerilor în gât.   “Se foloseşte sub formă de decoct de rădăcina obţinut dintr-o linguriţă de pulbere din rădăcină uscată de leuştean şi 200 ml oţet din vin, se amestecă şi se fierbe într-un vas emailat, timp de 15-20 de minute. Se foloseşte sub formă de gargare şi spălături sau se ung şi fricţionează zonele dureroase. Şi tot în uz extern, o mâna de flori şi seminţe parfumează apa de baie, curăţă şi odorizează pielea, fiind totodată eficientă şi în combaterea problemelor articulare”, mai spune Elena Badea.   
Arome inconfundabile în bucărărie   
Leuşteanul se foloseşte îndeosebi în bucătărie datorită aromei şi gustului său care se îmbină cu foarte multe feluri de mâncare. “Seminţele aromatizează pâinea, tulpinile tinere şi frunzele se consumă ca verdeaţă, frunzele proaspăt tăiate dau gust salatelor, omletelor, sosurilor de carne, supelor şi cartofilor”, aminteşte fitoterapeutul.  
 Pentru cine e periculos leuşteanul   
Produsele pe bază de leuştean sunt contraindicate femeilor însărcinate şi mamelor care alăptează. “Nu ar trebui să fie consumat de femeile însărcinate. Au fost raportate cazuri de pierderi de sarcină cauzate, se pare, de efectul de contracţie a uterului. Pentru că nu sunt studii în domeniu, femeile care alăptează ar trebui să evite consumul de leuştean. De asemenea, în cazul în care ai disfuncţii renale sau dureri şi inflamaţii ale rinichilor, se recomandă evitarea utilizării acestei plante”, mai spune fitoterapeutul Elena Badea.   


Niciun comentariu:

 
Alterative Medicine Blogs - BlogCatalog Blog DirectoryDirector web luxdesign28.ro ClickLink.ro
>