vineri, 26 mai 2017

Ciulinul




Banalul şi, de multe ori, prăfuitul ciulin este un puternic detoxifiant şi antioxidant natural.
Încă din Evului Mediu, vracii foloseau ciulinul ca leac pentru bolile sistemului nervos şi ale celui digestiv. 
Între timp, s-a descoperit că substanţele sale active pot fi folosite într-o serie mai lungă de boli, de la cele ale ficatului, bilei şi splinei, până la alergii, angină pectorală şi degerături. 
„Ciulinul este apreciat în fitoterapie datorită multiplelor sale substanţe active: aminoacizi, pigmenţi clorofilieni, uleiuri volatile, antocianozide, saponozide, acid fumaric, polihidroxifenil-cromon şi nu în ultimul rând silimarină (4 flavonoide: silibina, silidianina, silimanina, silandrina)”, explică, pentru Adevărul, fitoterapeutul Elena Badea. 
În scop terapeutic se folosesc părţile aeriene ale plantei, care se recoltează în timpul înfloririi, când seminţele ajung la maturitate. Se usucă la umbră, în spaţii curate şi bine aerisite şi se păstrează în pungi de pânză sau de hârtie, nu de plastic. Cei mai mulţí dintre compuşii săi activi se găsesc în fructe, deşi întreaga plantă are proprietăţi tămăduitoare după cum spune specialistul, care enumeră multiplele sale acţiuni terapeutice: hepatoprotectoare, tonice, puternic detoxifiante, antioxidante, imunostimulatorii, regeneratorii la nivel hepatic, galactogoge. 
„Ciulinul este indicat în tratarea afecţiunilor ficatului (diskinezie biliară, insuficientă hepatică, hepatită, ciroze, intoxicaţii cornice ale ficatului) şi ale bilei (litiază biliară,), ale aparatului digestiv (digestie dificilă, constipaţie). De asemenea, poate fi utilizat cu succes în tratarea afecţiunilor splinei, a asteniei, a dereglărilor ponderale, hipertensiunii arteriale, hemoroizilor, varicelor, intoxicaţiei alcoolice, psoriazisului, stări de epuizare fizică şi nervoasă, probleme de imunitare, hipercolesterolemie, migrene şi convalescenţe”, mai spune Elena Badea.
 Banalul şi, de multe ori, prăfuitul ciulin este un puternic detoxifiant şi antioxidant natural. Este un bun aliat al ficatului când vorbim de acţiunea nocivă pe care care o au asupra acestui organ alcoolului şi toxinele, stimulând chiar regenerarea celulelor de la acest nivel. În plus, spune specialistul, contracarează foarte bine efectele consumului exagerat de medicamente.
 „Efectul antioxidant este datorat complexului de flavonoide care stimulează capacitatea de regenerare a celulelor si stopează acumularea de toxine în ficat, făcând mai uşoară eliminarea reziduurilor toxice ce se acumulează la nivelul acestui organ”, mai spune Elena Badea 
Indicat şi diabeticilor Tratamentul diabetului de tip 2 evolueazăn de asemenea, favorabil în prezenţa substanţelor active din ciuline. „Proprietatea acestor substanţe de a creşte rezistenţa celulelor la insulină îl recomandă  bolnavilor de diabet cu debut la vârsta adultă. 
De asemenea, curele cu această plantă stimulează producţia de lapte la femeile care alăptează şi îmbunătăţesc calitatea acestuia.”, mai spune Elena Badea. 

Cum obţinem preparate fitoterapeutice din ciulin  
 Infuzia, unul dintre cele mai simple preparate din ciulin, se obţine dintr-o linguriţă de seminţe măcinate, peste care se adaugă o cană de apă clocotită, „Se lasă la infuzat cca. un sfert de oră şi se consumă de trei ori pe zi. 
O altă reţetă de infuzie presupune două linguriţe de flori sau plantă înflorită mărunţită, peste care se toarnă 250 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat tot un sfert de oră, însă din acest preparat se pot consumă câte 3 căni pe zi”, spune fitoterapeutul. 
La fel de simplu se obţine şi decoctul. 
Specialistul recomandă o linguriţă de seminţe zdrobite la  200-250 ml. de apă. Se dă în clocot după care se strecoară. Se consumă câte două căni pe zi de decoct. 
Tinctura de ciulin, un alt preparat utilizat în diverse terapii, necesită 50 de grame de seminţe măcinate 
„Cantitatea se seminţe măcinate se pune la macerat în 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade, la  temperatura camerei. Se agită de câteva ori pe zi. Produsul obţinut se filtrează şi se păstrează în sticluţe mici, la rece”, recomandă Elena Badea. 
Proprietăţi terapeutice are şi pulberea de seminţe măcinate de ciulin. „Se iau 1-2 g pe zi, cu o jumătate de ora înainte de masă. Pulberea se ţine sub limbă între 5 şi 10 minute, după care se înghite cu apă"", precizează fitoterapeutul. 

Preparatele enumerate sunt indicate pentru majoritatea afecţiunilor amintite de fitoterapeut, dar şi ca adjuvanţi în combaterea oboselii corzilor vocale, în degerături, alergii şi angină pectorală.
Pentru combaterea artritei şi a unor dermatitoze de pe pielea capului se poate apela la băi calde de 30 de minute, în care s-a pus în prealabil scaiete (cca o jumătate de kilogram).

Niciun comentariu:

 
Alterative Medicine Blogs - BlogCatalog Blog DirectoryDirector web luxdesign28.ro ClickLink.ro
>